Преглед на печата

Мобилните разговори между клиенти на различни оператори в България остават сред най-скъпите в Европейския съюз, докато обажданията в рамките на една мрежа са едни от най-евтините, пише Дневник, цитирайки данните от доклада на Европейската комисия за състоянието на телекомуникационния пазар на Стария континент през 2009 г.
20 пъти ще се увеличи глобата за родителите, чиито деца не посещават училище без уважителна причина. Това предвиждат промени в Закона за народната просвета, публикувани на сайта на образователното министерство, информира Сега. В момента санкцията е до 100 лв., а с новите текстове ще стане до 2000 лв.
Дефицитът за 2010 г. ще бъде 3.7 милиарда лева или 4.8% от брутния вътрешен продукт. Това предвижда проектът на кабинета за актуализация на бъджета, одобрен вчера от Националния тристранен съвет, пише 24 часа.
Новинар допълва,чефискалният резерв на страната ще бъде намален с близо 2 млрд. лв. По време на преговорите социалните партньори си стиснаха ръцете, че резервът ще бъде редуциран от 6,3 млрд. лв. на 4,8 млрд. лв.
Според шефа на БСК Божидар Данев, проектът за актуализация на бюджета е добро постижение, защото за първи път държавата поема негативите от икономическата криза, коментира Класа. Работодателите отчитат две основни достойнства на актуализирания бюджет: че данъците няма да се увеличат и предвиденото разплащане с фирмите по изпълнени обществени поръчки и по проекти, финансирани от еврофондовете.
Правителството е на път да отвори широко вратата пред харченето на фискалния резерв, пише Пари. Одобреният от тристранния съвет проект за актуализация на бюджета предвижда долна граница за резерва от 4,5 милиарда лева, но към 31-ви декември. Това означава, че през годината правителството може да харчи повече и резервът да бъде под тази граница.
Хората, на които им остават три години до пенсия, да не подлежат на уволнение. За това ще настояват от КТ „Подкрепа“, пише Монитор. Всички искат да назначават млади и хубави хора, но онези, които са дали целия си живот на предприятието, не бива да бъдат подритвани, коментират от синдиката.
Дънки и блузи „Версаче“ са влизали у нас като домати и краставици, разкрива Стандарт. „Зеленчукът“ идвал от Турция през пристанище Варна. Вчера МВР удари канал за контрабандни стоки по морето. Иззе огромно количество дрехи и маратонки, копия на най-луксозните марки. Човекът, осигурявал коридора на пратките, е най-пресният играч – Новия.
Северна и Южна Корея са на ръба на нов въоръжен конфликт петдесет и седем години след края на войната помежду си, пише Труд. След седмици на все по-нарастващо напрежение Корейската народно-демократична република заплаши Южна Корея с военна атака, обвинявайки я в непрекъснати нарушения на нейните териториални води в последните десет дни.
През първото тримесечие на 2010 г. броят на безработните българи достига 341 хил., а коефициентът на безработица – 10,2%, пише Дума. Националната статистика отчете още, че в сравнение със същото тримесечие на 2009 г. в редиците на безработните се вливат нови 118,8 хил., а коефициентът на безработица набъбва с 3,8 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *