Преглед на печата

Прокуратурата е образувала разследване за подкуп по скандала с правото на строеж в Приморско, дадено на роднини на висши магистрати, пише на първата си страница СЕГА. По думите на заместник-главния прокурор Валери Първанов, има данни за престъпление, но те все още не са достатъчни за повдигане на обвинение.

24 ЧАСА отделя на темата цели две страници. Пред вестника районният прокурор на Царево Катя Евтимова заявява, че разплитането на скандала се забавило с една година заради мистериозно изчезнали от общината документи. Според нея става дума за имотните декларации, попълнени от „крайно нуждаещите се“. Изданието информира още, че според мерките на МВР за справяне с опашките, паспортните служби ще работят и в събота, а през седмицата час по-рано и ще затварят час по-късно.

България отделя едва 283 долара за здраве на глава от населението, а страна като Ботсвана – 371 долара, пише ДУМА, като цитира Димитър Ленков – главен секретар на Българския лекарски съюз. След нас е единствено Иран с 247 долара.

В ДНЕВНИК научаваме, че практиката хората да си носят чаршафи и лекарства при постъпване в болница се завръща. Причината са забавените с два месеца плащания от Здравната каса, което принуждава директорите на здравните заведения да издават тихомълком заповеди за икономисване на средства.

България ще подаде заявление за чакалнята на Еврозоната пред следващата година, пише КЛАСА, като цитира изявление на финансовия министър Симеон Дянков. Това е третото отлагане на кандидатстване във валутния механизъм 2, посочва вестникът.

Според специалисти по хранене, брашното в белия хляб се избелва с химикали, четем в СТАНДАРТ. Много фирми купуват некачествено брашно, чийто вид изкуствено се подобрява и така никой не знае какво има в хляба.

Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право, четем във водещата статия на ТРУД. Производителите на CD, DVD, видеокасети, флаш памети и други носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между процент и процент и половина от доставната цена на продукта, а парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично могат да бъдат записани.

Три плика от изключително здрав найлон пазят дисковете с вариантите на втората част от изпита за прием в гимназиите, отбелязва МОНИТОР. В пликовете е поставен и текстът на хартия на изпитния вариант, а целта на мярката е да се предотврати предварителното изтичане на информация.

Редица фондации в кризата се надпреварват в разработването на атрактивни стажантски програми както за студенти, така и за работодатели. По този начин бизнесът да подбере качествени кадри, без да влага много средства за обучението им, отбелязва ПАРИ.

За нова мода в автокражбите – отмъкването на катализатори, информира НОВИНАР. Най-търсени били тези на големите коли като джипове, защото демонтажът бил по-лесен, а причина за случващото се последните месеци е по-високата изкупна цена на устройствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *