Преглед на печата

Поредният срив в системата за издаване на лични документи е довел до разбъркване на снимки и самоличности в масивите на МВР, отбелязва на първа страница вестник СЕГА. Според изданието подобен проблем е имало при хора, подали заявления в две столични полицейски управления. Заради грешка в софтуера и объркването се налага потърпевшите да се снимат и да попълнят искане за издаване на документи отново.

Вестникът отбелязва и предложението на данъчните за въвеждане на глоби при разплащания в брой над 5 хиляди лева. Идеята, с която се цели изваждане на скрити обороти на светло, е между 25 и 100% от сумата над тавана да остава за държавата под формата на глоба.

Данъчните също ни готвят джакпот, подобен на този в тотото. Лотария с касови бележки, при която се печелят например печки, хладилници и телевизори ще се разиграва всеки месец от догодина, а големите бонуси под формата на жилище или кола ще са за Коледа. Водеща за ТРУД е заявката на „Булгаргаз“ за поскъпване на природния газ с 23% от юли. Според експерти поскъпването ще вдигне цените на топлата вода и парното поне със 17 на сто.

„Темата“ на вестника е посветена на масовата продажба на цигари без бандерол по пазарите. Предлагат се главно различни неизвестни марки, а цените са от 2.50 до 3 лева, което е с лев-два по-евтино от официално предлаганите папироси.

24 ЧАСА пише за идеята на общината хората да плащат за синя зона до 20 часа. В улиците край моловете, които ще бъдат в жълтата зона, плащането ще е до 22 часа. Предложението трябва да бъде гласувано заедно с концепцията за паркирането и ще стане факт, ако се промени наредбата за организацията на движението.

Ново напрежение се заражда между болниците и Здравната каса заради намерението на институцията за спиране плащанията за извършените от здравните заведения дейности над делегираните им бюджети, отбелязва ДНЕВНИК. От Българския лекарски съюз посочват, че потърпевши ще бъдат работещите в здравната система и пациентите. Според нея орязването на средствата е въртене в кръг и липсата на визия за здравната реформа, пише НОВИНАР.

Темата на ПАРИ е за търговията с изкуство. Според вестника държавата едва сега я е забелязала и е въвела регулации, за които търговци и бизнесмени смятат, че спъват бизнеса с художествени произведения.

Четири села в страната са се обезлюдили напълно през миналата година и с това населените места, от които е останала само табелата, станаха 148, посочва МОНИТОР, като се позовава на данни на националната статистика. Други 328 села имат по десетина жители, а при 361 – те са още по-малко.

Най-грижливо пазената тайна в Министерството на правосъдието са имената на членовете на комисии, които разпределят средства от държавния бюджет към неправителствени организации, които работят за обществена полза, отбелязва във водещата си статия КЛАСА. Сумите за тези цел са между 750 хиляди и милион годишно. Не е ясно обаче как точно се измерва обществената значимост на спечелилите проекти.

ДУМА цитира мнения на психолози, според които сблъсъци между различни крайни движения, като побоя в трамвай 20, може да се превърне в ежедневие. Те смятат, че подобни групи виреят, когато в обществото има криза на ценности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *