Преглед на печата

До края на годината БНТ и БНР могат да осъмнат под обща шапка; поне в такава посока ще е философията на новия медиен закон, който започва да се пише днес, отбелязва „24 часа“. Нагласата на повечето членове на работната група, оторизирана от правителството, е медиите да се обединят като мениджмънт, но да се запази редакционната им самостоятелност и юридическа автономност.

Шейсет лева годишна такса за ползването на телевизор и радио обмислят депутати и медийни експерти, пише „Стандарт“. Парите ще отиват за издръжката на БНР и БНТ. Има идея таксите да се събират от общините или да се плащат заедно със сметката за ток.

Челен сблъсък между министрите на финансите – Симеон Дянков, и на земеделието – Мирослав Найденов, разтърси вчера правителственото заседание, е съобщил източник на „Труд“. След спор с Найденов Дянков е отрязал очакваните над 521 млн. лв., определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г.

Бюджетното поведение на България трябва да е много внимателно и консервативно, за да не възникне пожар от искрата, хвърлена от Оли Рен, твърди в интервю за БНР българският еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от вестник „Пари“. Повод за думите й са коментарите на колегата й Рен, че Еврокомисията недоумява защо страната ни със закъснение е информирала Брюксел за по-високия дефицит за 2009 г. и ревизирания за 2010 г.

За България ще е полезно да има поглед отстрани на бюджетната картина, цитира „Новинар“ думи на Георгиева от същото интервю.

„Националната агенция за приходите подгони и длъжниците на своите длъжници“, пише „Дневник“. Възможността съществува отдавна и се използва, когато компанията длъжник няма достатъчно активи, за да покрие дълговете си, или когато данъчните преценят, че фирмата е жизнеспособна, а едно принудително събиране може да й навреди сериозно.

„Назначаването на одит в Комисията за финансов надзор ще бъде първото нещо, което ще направим“, е заявил новият председател на комисията Стоян Мавродиев, цитиран от вестник „Класа“. Според него трябва да се анализира състоянието на инвестиционния, пенсионноосигурителния и застрахователния сектор и да се предложат политики за подобрявне на надзорната дейност.

Все по-голяма става вероятността „Южен поток“ да заобиколи България и да премине през територията на Румъния, предупреждава вестник „Дума“. Съседите постигнаха мълниеносна договорка с „Газпром“ след енергийните лупинги на Бойко Борисов, коментира изданието.

Партия „Атака“ е подала сигнали в МВР, прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“, че партия РЗС купува гласове на жители на Габрово срещу 50 лв., пише „Монитор“. Това е редовна практика на РЗС, е заявил лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред изданието.

Сливането на приемния изпит за гимназиите с външното оценяване доведе до инфлация на шестиците, отбелязва вестник „Сега“, като коментира: министерството на образованието не акцентира върху тази информация и се оправда с промяната във формата на изпитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *