Преглед на печата

След „Атака“, и СДС иска сливане на министерства, пишат Труд, Стандарт и Монитор, като цитират интервю на лидера на СДС Мартин Димитров пред Българското национално радио. Има нужда от независим преглед на цялата администрация, за да се орежат разходите, твърди Димитров. По този начин той удря рамо на водача на „Атака“ Волен Сидеров, който ден по-рано лансира идеята за сливане на ведомства.
Според думи на екоминистъра Нона Караджова, отново пред „Хоризонт“, първо трябва да се види какъв е смисълът при сливането на административни структури , пишат 24 часа и Сега. Министерството на околната среда и водите трябва да бъде самостоятелна структура, както е в повечето държави от Европейския съюз, смята тя.
Необосновано е искането на общинските съветници за едногодишен мораториум върху дейността на военния полигон край с. Змеево, пише Дума. Това твърди министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на наскоро подписан от 30 общински съветници призив до премиера Бойко Борисов.
Исканото от „Булгаргаз“ рекордно поскъпване с 30% на природния газ от 1 юли е резултат от изкуствено задържане на цената през април, смятат представители на бизнесорганизации, потърсени от Дневник. Бизнесът определя поскъпването на газа като неизбежно, но смята, че може да бъде по-малко.
Жилищните заеми отново започнаха да стават атрактивни, пише Сега. През май за пръв път от около година и половина насам банките са свалили лихвите по ипотечните заеми в левове и евро по-чувствително, с около 0.50%.
Държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ е прекратила скандалния си търг за доставка на варовик след изнесени факти от Класа, пише изданието. В документи на централата, с които вестникът разполага, се посочва, че в началото на миналата седмица процедурата е прекратена, заради нарушения при нейното откриване.
Сензационен интерес са предизвикали в НАТО наши военни изобретения, отбелязва Монитор. Това е станало на изложение за отбранителна техника, проведено преди броени дни в Националния изложбен център в Париж. Сред хитовите разработки била предпазна броня за хеликоптери от керамика.
Лавина от дела срещу длъжници и техните поръчители задръсти съдилищата в кризата, пише Стандарт. Всеки месец пред Темида се изправяли по 1 600 души, които не могат да плащат банковите си кредити. Повечето процеси били срещу поръчителите, тъй като длъжниците нямали нищо на свое име, с което да погасят кредитите.
Високите цени на търговете за наем на плажовете отблъснаха бизнеса и половината обекти останаха без наематели, е темата на деня за Пари. Така, вместо да се предложат по-ниски начални цени при търговете, сега общините ще плащат за табели с надпис „Плажът е неохраняем“, коментира изданието.
Ромските мегафамилии били мит, пише Новинар, като се позовава на данни на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Над 50% от семействата били от традиционен тип майка, баща и три деца, посочва вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *