Преглед на печата

България ще купува природен газ от Русия на по-ниски цени отколкото останалите партньори на „Газпром“ в Европа, съобщава „Стандарт“. Това ще стане с подписването на анекс към допълнителното споразумение с компанията от 2006 г. Според участник в преговорите, цената за България ще е между 4 и 7% по-ниска спрямо средната за Европа.
Правителството настоява за промяна във формулата на изчисление, откъдето цената да бъде намалена, отбелязва“Пари“.
„Южен поток“ може да доставя над 1/3 от нужния на страната ни природен газ, са заявили за „Класа“ източници, близки до преговорите.
Договореностите с Русия не решават въпроса за енергийната ни зависимост, но размисълът свърши и сега вече гледаме напред, цитират „Новинар“, „Монитор“, „Дневник“ и „Република“ думи на енергийния министър Трайчо Трайков в предаванетона БНР“Неделя 150″.
За малко, преди година, прокуратурата да вербува за платен агент съдебния лобист Красьо, пише „24 часа“. Офертата му е била отправена преди изборите от прокурор в кафенето на хотел „Хилтън“, след като Красьо споменал, че има информация за готвени нарушения покрай парламентарния вот. Най-вероятно лобистът е отказал, пише изданието, като припомня, че делото срещу него за лъжесвидетелстване е насрочено за утре.
Има няколо дела, за които доста време и се коментира, но съдът рябва да реши без натиск, цитира „Класа“ думи на председателя на парламентарната група на БСП и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков пред БНР. Включването на съда в борбата с престъпността означава, че вече не сме правова държава, смята Миков.
Комисията за борба с корупцията в парламента ще сезира Върховния административен съд за конфликт на интереси при трима депутати от ГЕРБ заради внесените от тях поправки в Закона за собствеността на земеделските земи. Това твърди председателят на комисията Димо Гяуров в интервю за БНР, цитирано от „Стандарт“, „Сега“, „Класа“ и „Дума“.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че е против закон за лобизма, в интервю за „Хоризонт“, цитирано от „Република“ и „Труд“. Сидеров твърди и че е имал информация за срещата между настоящи и бивши лидери от подземния свят на България, провела се в Атина.
В интервю за Националното радио министърът по еврофондовете Томисляв Дончев обяви, че не е притеснен от доклада на Еврпейската служба за борба с измамите ОЛАФ, пише „Република“. Кабинетът на ГЕРБ демонстрира воля за справяне с порочната практика и не крие нередностите, смята Дончев.
Външно министерство предлага за закриване 30 български дипоматически представителства по света, съобщава „Труд“. Първоначалното предложение е дадено за съгласуване между различните ведомства. Крайната стъпка се налагала заради бюджетните съкращения, непосилни за Министерството на външните работи.
Каналите на пречиствателните станции по морето се изливат до самия бряг, е признал за „Монитор“ шефът на Басейновата дирекция във Варна Венцислав Николов. Този сезон морето на юг било по-чисто заради малкото туристи, сочат направените проверки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *