Преглед на печата

Всички централни всекидневници коментират годишния доклад на Европейската комисия, официално оповестен вчера. Интерпретациите на първите страници: в. „Сега“ – „Кабинетът пише „екшън план“ заради препоръките на Европейската комисия“; „24 часа“ – „Борисов получи най-добрия доклад от Брюксел“; „Труд“ цитира премиера – „Магистратите тегнат като воденичен камък на народа“; „Стандарт“ – „Екшън план заради Брюксел“; „Новинар“ – „Борисов реже отпуските на част от депутатите“; „Монитор“ – „Кабинетът изпълнява препоръките на Европейската комисия до есента“; „Класа“ – „Екшън планът ще се задейства още на 27 юли, комисиите в парламента работят през август“; „Дума“ цитира доклада, според който „Планът за действие срещу корупцията не работи“; „Дневник“ помества снимки на премиера, главния прокурор и вътрешния министър под надписа „отличници“.

В интервю за в. „Сега“ еврокомисарят Кристалина Георгиева казва, че 2011 г. за нас е абсолютно критична и че е абсолютно нереалистично да очакваме от Брюксел контролът върху финансирането да омекне. „24 часа“ излиза със снимка на първа страница от вчерашната катастрофа на магистрала „Тракия“, при която 13 души бяха ранени. Другите вестници също отделят място за инцидента, при който автобус от Пловдив за София се удари челно в тежкотоварен камион.

Темата на „Труд“ е за кризата на пазара на имоти – „Заради борчове, в Поморие продават цял комплекс, у нас е спряло строителството на сгради, предназначени за молове, с обща площ 552 хил. кв. метра. „Дневник“ допълва тази тема с данните, че свободните офис площи в София нарастват, а интересът към тях намалява. Според в. „Република“, още 12 хиляди строители ще останат без работа, предстои драстично повишаване на данъците.

От ГЕРБ предвиждат увеличение на плоския данък с 2-3 на сто, данък върху земята, която не се ползва, както и повишаване на акциза на горивата, допълва в. „Република“. „Стандарт“ е доста по-оптимистичен – „Готвят увеличение на заплатите на най-добрите чиновници през 6 месеца“. Това е част от административната реформа, предложена от финансовия министър Симеон Дянков.

„Новинар“ пише „София си взима „Топлофикация“ от държавата, ще има бонуси за коректни платци на дружеството, обещават от Столичния общински съвет. Според „Монитор“ елитните проститутки на Алексей Петров останали без работно място, след като, „МВР удари и най-оборотния бардак…“ на Петров.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров прогнозира в интервю за „Класа“, че заради широкия обхват на екомрежата „Натура“ може да се окажем в по-изгодна позиция след приемане на новите правила на Брюксел.

От „Дума“ научаваме, че най-дългото платено майчинство в Европа е в Швеция и в Германия – 47 седмици. На фона на тази информация допълваме прегледа на печата с данни от проучване, според което всяко трето семейство с дете у нас е бедно. В повечето централни вестници е отделено място и за загиналия под хималайския осемхиляден връх К2 български алпинист Петър Унжиев, както и за провалените преговори на заседанието на тристранния съвет за пенсионната реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *