Преглед на печата

Вестниците извеждат различни акценти от вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Българския лекарски съюз и Националната здравна каса. Който не си плаща за здраве, няма да се лекува, пише Стандарт, цитирайки думите на Борисов по адрес на здравно неосигурените милион и шестстотин хиляди българи. От друга страна, българинът си доплаща 5 милиарда лева годишно за лечение – с 2 милиарда повече от това, което дава държавата за здравеопазване, пише Дума, цитирайки председателя на Конфедерация „Защита на здравето“ Владимир Томов. Стандарт публикува мнението на Михаил Зортев, председател на Сдружението на областните болници, че те не могат да продължат работа с делегираните бюджети. По думите на Зортев, средната заплата в болниците е сведена от 700 през миналата година на 560 лева през миналия месец. Персоналът също е пределно оптимизиран. След 2-3 месеца доставките на лекарства ще почнат да спират, поради непокриване на разноските, твърди Зортев. От срещата Борисов – Райчинов стана ясно, че болниците ще бъдат компенсирани за недостатъчните средства през август, но не и какви ще са плащанията за болниците до края на годината, констатира 24 часа. „Премиерът не успя да тушира намеренията стачка на лекарите“, пише Сега.

Общото събрание на „Информационно обслужване“ освободи от отговорност бившето ръководство на дружеството за дейността му през 2009 година, научаваме от Дневник. Решението е взето в края на юни. С него държавата – собственик на 99,5 на сто от „Информационно обслужване“ – призна, че бившият изпълнителен директор Иво Николов не е вършел злоупотребите, широко огласени от ГЕРБ наскоро след миналогодишните избори. Николов е обвинен в длъжностно присвояване и безстопанственост, ощетили оглавяваното от него предприятие с над 20 хиляди лева, припомня Дневник.

Сегашният шеф на „Информационно обслужване“ – Чавдар Тодоров, може да си тръгне през септември, пише Труд. Той не падал по-долу от предшественика си по взети възнаграждения и бонуси – общо 90 хиляди лева за по-малко от девет месеца. За да се намалят разходите, на следващото общо събрание на дружеството ще бъдат освободени двама от петимата членове на борда на директорите, твърдят източници от Министерството на финансите, цитирани от вестника. Според Дневник от директорския борд ще си иде шефът на ДСБ в София Атанас Атанасов.

Монитор и Трудизвеждат идентични заглавия: „Крадат ток с дистанционно“. С високотехнологичната мода в кражбите са се сблъскали служители на ЧЕЗ „Разпределение“. Те са установили зачестяване на случаите на електромери, блокирани с помощта на устройства за дистанционно управление. Как точно работи електрониката остава загадка, тъй като все още не заловен пълен комплект на апашкото оборудване. „Услугата“ се предлагала от „висококвалифицирани електричари“, които вземали от клиентите си минимум по 2 хиляди лева плюс 40 до 50 на сто от така спестения ток, пише Монитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *