Преглед на печата

В деня, в който България отбелязва 125-годишнината от Съединението, в празничен вид и с тържествени коментари Труд отбелязва юбилея с лаконичното „Съединението на България – най-справедливото дело на нацията“. Позицията на всекидневника е отредена на Захари Стоянов. Призивът към населението на великия българин, отправено на 3 септември 1885 година, е припомнено, не само за да потвърди, колко прозорлив е в таланта си Захари Стоянов, но и за да внуши на нас българите, колко пагубно е било разделението ни.
Централната тема на Труд, все пак е от всекидневието и гласи: „Ренесанс на туршията, на пук на олио по 3 лв.“ Вдигането на цената му е спекулативно в очакване на новата реколта от слънчоглед, коментирали експерти. Като доказателство, те посочват, че стойността на слънчогледа сега е около 600 лева за тон, колкото е била още в началото на годината. Независимо от традиционното за края на лятото поскъпване на олиото, слагането на буркани за зимата сега преживява истински ренесанс. Домакини вадят изпитани рецепти и не жалят времето за да приготвят лютеници и туршии – пише Труд.
24 часа, също на първата си страница, публикува снимка на баба от село Мараш, очевидно на местен празник, но под снимката пише, че казанът с лютеница, който тя разбърква е купешка и е многократно по-евтина от домашната.
На централно място часовият всекидневник публикува мнението на германски публицист Йорн Кларен, написал книга, озаглавена: „Каква ни е цената“. В нея той се опитва да изчисли цената на човешкия живот в зависимост от икономически, културни и географски показатели. Оказва се, че животът на един българин е два пъти по-евтин от този на американеца. За тези сметки авторът Кларе се е срещнал с редица социолози, лекари, държавници, военни и икономисти, като всеки му е обяснил, по какъв начин изчислява цената на живота на човека според своята професия и мястото, на което живее.
Интервюто на 24 часа е с Христина Митрева и е под заглавие: „Вдигат тавана за осигуровки на 2200 лева.“
Сред водещите теми на Монитор е цитирано изказването на социалния министър Тотьо Младенов пред БНР, че минималната заплата ще стане 270 лева от януари 2011 година по негово предложение. Припомня се, че пред националния ефир той е обещал да внесе предложението си още тази седмица в Съвета по икономическо развитие към Министерския съвет. Централната тема наМонитор е озаглавена: „Заради мизерните условия в общежитията, Студентският град опустя“. Кандидат-висшистите се нанасят по четирима в боксониери до метрото.
Стандарт поглежда към 125-годишнината от Съединението на България и Източна Румелия от гледна точка на институционални противоречия и личностни противоборства. Под заглавие „Разнобой за празника“ е отбелязано: Първанов в Пловдив, без премиера; Цачева отказала коктейла; Депутатите бойкотират кмета Славчо Атанасов. Всекидневникът отбелязва и годишнината от трагичния инцидент в Охридското езеро, където по време на разходка се удавиха 15 българи.
Интервюто на Стандарт е с Магърдич Халваджиян и е озаглавено: „Депутатите вече не стават за шоу“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *