Преглед на печата

„Труд“ информира на челно място: „Пенсии и заплати във фризера според проектобюджета за следващата година“. Няма да се повиши и издръжката на ведомства и общини, а резервът свършва. Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски коментира в интервю за „Труд“, че заложеният за бюджета догодина растеж от 3,6 на сто е проява на прекален оптимизъм. Реалистичното е 2 процента, казва Прохаски. На проектобюджета е посветен и водещият материал на в. „Сега“. „И догодина държавата ще пести от здравните вноски на бедните“. Целият бюджет за 2011-та се крепи на вярата, че икономиката ще потръгне и ще се съберат рекордни приходи, коментира изданието. Репортаж в „Сега“ разказва за заболялата от рак Ангелина Бонева, която за 3 години е получила от държавата само веднъж полагащото й се по Конституция безплатно лечение.
„Дума“ стряска с водещото си заглавие “ Два милиона души без достъп до болница“. Това се обяснява с нови проектонаредби на здравното министерство, които предвиждат орязване почти напълно на лекарствата, плащани от държавата и Здравната каса. С друг нормативен акт на министър Борисова най-малко 100 болници ще изчезнат, тъй като няма да имат изискващите се минимум 30 легла.
„Стандарт“ коментира изборите за президент догодина. Според вестника БСП ще издигне генерал Никола Колев, настоящ съветник на държавния глава, вариант за социалистите е и Стефан Данаилов. Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов съобщава в интервю за „Стандарт“ че чакат 21 млн лв от регионалното министрество за подготовка на републиканските пътища за предстоящата зима.
Посланикът ни в Съединените щати Елена Поптодорова заявява в интервю за „24 часа“, че падането на визите за българи вероятно ще стане в пакет с други европейски страни. До пет години да няма безстопанствени кучета по улиците на столицата е амбициозната цел на фондацията Анимал рескю София, разбираме от репортаж на „24 часа“ за изоставено куче, намерило нов стопанин чрез вестника.
„Държавата започна да купува гласове“, пише на първа страница „Пари“ и допълва „Страхът от освобождаване на две хиляди работници от ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово преди местните избори разколеба правителството да изпълнява задълженията си към Европейската комисия. Всеки ден работа на предприятието увеличава глобата, която България ще плати.“
„Монитор“ разказва за идеята цената на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност“ да се определя от контролните точки в талона. Целта е системните нарушители с много отнети точки да плащат двойно повече, а за примерните водачи да има отстъпки.
Директорът на рекламно-издателската къща на Българското национално радио Радомира Михова обяснява в интервю за в. „Класа“, че програмите на медиата се ползват с най-голямо обществено доверие и че БНР успешно предлага смесени форми за реклама.
„Дневник“ излиза днес със заглавие „Финалната консолидация в телекомуникациите започна“. Става дума за покупката на два телекома от един от трите мобилни оператора. Според вестника, окрупняването обещава по-евтина и качествена услуга.
Всички централни печатни всекидневници поместват обширни репортажи със снимки от вчерашния първи учебен ден и отдават почит на починалия след тежко боледуване лидер на КНСБ д-р Желязко Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *