Преглед на печата

По-лек вариант за пенсиониране на всички, работещи в първа и втора категория труд, търсиха депутати от ГЕРБ, синдикалисти от „Подкрепа“ и социалният министър Тотю Младенов. Започва се работа по предложението на шефа на НОИ Христина Митрева, през идната година да се увеличава или стажът, или възрастта за работещите в тежките професии. Социални експерти умуват и за 2200 – 2400 лева максимален осигурителен доход. Сега той е 2000 лева месечно и над тази сума не се дължат вноски,отбелязва „Труд“.
Осигурителната реформа отново пое в неизвестна посока, след предложението на шефа на НОИ да се промени точковата система, коментира „Дневник“, под заглавие „Пенсионната реформа – крачка назад“. Според синдикатите промяната ще е по-безболезнена.
Премиерът Бойко Борисов е сигурен, че можем да храним света с пустеещите си земи, пише „24 часа“. Идеята на премиера за привличането на инвестиции за производството на екологична земеделска продукция и храни бе обсъдена с представители на 7 еврейски организации в Ню Йорк. В отговор на въпрос на българската общност там, Борисов разясни, че надеждата за директни полети от София до САЩ е обвързана с катарските и кувейтските авиолинии.
Визитата на Борисов в Ню Йорк, по повод 65-тата сесия на ООН, отразява на първата си страница и „Монитор“. Под заглавието „Без визи до САЩ от 2011г.“, четем, че премиерът ще настоява визите за САЩ да отпаднат за българи още догодина, с влизането ни в Шенген. „Кабинетът планира да увеличи с 50% държавния дълг догодина“, информира „Сега“. От сегашните 9.8 млрд. лв. той може да стигне рекордните 14 млрд. лв. според проект за бюджет 2011г. Ако към тази сума се прибави и размерът на новите държавни гаранции за кредити, които са 800 млн. лв., за година и половина, задълженията на държавата ще нараснат с около 5 млрд.лв. Според икономисти обаче желанието на правителството да харчи повече, отколкото събира, е притеснително. Така на практика държавата става заложник на ситуацията на международните дългови пазари.
Темата на „Пари“ коментира реализирането на евросубсидиите и разминаването в степента на информираността на българите за средствата от ЕС, въпреки похарчените за осведомяването им пари.
„Ромите бойкотират френските стоки“, пише „Новинар“. Ромските неправителствени организации предупреждават, че ако има ново масово изгонване на роми от Франция, ще има по-мащабен митинг, с участието на роми от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *