Преглед на печата

„Полиция наводни София“ пише на първа страница “ Труд“.Няколко хиляди полицаи са командировани от цялата страна за охрана на енергийния форум, който започва днес. „Днес се очакват още по-сериозни мерки за сигурност“, допълва „Сега“.

„Три големи теми от енергийния бизнес ще са в основата на разговорите на премиера Сергей Станишев в Москва – газопроводът „Южен поток“, финансирането на АЕЦ „Белене“ и нов договор с „Газпром“ за доставки на синьо гориво от „Газпромекспорт“, пише „24 часа“. „Набуко ще заработи през 2014“, информира „Труд“, като цитира думите на шефа на проекта Райнхард Мичек.
„Еколози готвят протести“ срещу газовите конферинции, съобщава „Стандарт“. Те ще посрещнат чуждите делегации на „Орлов мост“ в 11 часа днес. „Стандарт“ пише още, че въздушното пространство над София ще бъде затворено за 2 часа денс, заради пристигащите лидери от цял свят.

„Постове в съдебната власт се разпределят на партийни сбирки“, заявява в интервю за „Сега“ заместник-предеседателят на Върховния касационен съд Румен Ненков. Политиците тайно и подмолно, на партийни сбирки кадруват и разпределят постовете в съдебната власт, смята още Румен Ненков. „Труд“ съобщава, че „Следователите отиват в прокуратурата“. Още от страниците на вестника: „Закон ще спасява властта от протести“. Правителството прие закон, с който забрани протестите, митингите и манифестациите под прозорците на Министерския съвет, президентството и Народното събрание. Гражданите няма да може да изливат своето недоволство още и покрай съдилища, военни обекти, болници, полицейски участъци и републикански пътища. Правосъдният министър Миглена Тачева въвежда и забрана – в населени места да не се протестира с животни и моторни превозни средства, както правеха земеделските производители и таксиметровите шофьори. Темата коментира на първа страница и „Монитор“.

„По-лесно се разкриват убийства, отколкото отвличания“, казва в интервю вестника Николай Кокинов, градски прокурор на София. Според него трябва да се предизвика обществен дебат, след който държавата да изгради ясна стратегия как се действа в случаи на отвличане.

„Яне знае гангстерите, казва ги на МВР“, пише „Труд“. „Тарторите на престъпната група за отвличане имат свои хора от високите етажи на МВР, които освен че ги захранват с оперативна информация, им помагат да вършат пъклената си дейност.“ Това е заявил вчера Яне Янев на срещата с вътрешния министър Михаил Миков и градския прокурор Николай Кокинов. На нея депутатът предал списък с имената на участници в две големи софийски банди за отвличания.

„МВФ излезе с две прогнози за България“, посочва „24 часа“. От София шефът на мисията на фонда Бас Бекер предупреди, че очаква спад на българската икономика с 3,5% до края на 2009 г.

„Токът ще е с 20 на сто по-скъп“, е прогнозира в „Труд“ Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК. Той обяснява, че компанията изкупува електроенергия по дългосрочни договори от ТЕЦ „Марица-изток 2“ и ТЕЦ „Марица-изток 3“. Цените там се формират по определени формули според цената на въглищата, инвестициите, допълнителните разходи. Очаква се увеличението по тези формули да е с 15,6%.
„Брюксел: пълна ревизия за България“, съобщава „Стандарт“ и допълва: България ще бъде подложена на тотална ревизия за всички пари, получени от Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *