Преглед на печата

Правителството призна – бюджетът е издънен“, е централното заглавие на ДНЕВНИК. Признанието за влошаващите се показатели и нуждата от допълнително свиване е направил министър Пламен Орешарски във Вашингтон пред представители на американското финансово министерство в рамките на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Финансовият министър е заявил още, че очаква България да влезе в рецесия, без да прогнозира с колко ще спадне Брутният вътрешен продукт на страната, допълва ДНЕВНИК.
24 ЧАСА съобщава: „Потребителският кредит ще нарасне от 40 на 147 хиляди лева“. Когато бъде въведено новото законодателство, най-късно до средата на 2010 г., потребителски заем ще може да се тегли за по-големи покупки, дори и за ново жилище, пояснява 24 ЧАСА.
„30 на сто от субсидиите за земята под въпрос“ – предупреждава ТРУД и пояснява, че фермерите може да загубят над 86 милиона евро по схемата за единно плащане заради измислени от министър Валери Цветанов, но несъществуващи в европейските регламенти правила. Цветанов заповядва фермерите, при регистрация, да показват нотариално заверен документ за правото да ползват земята, която обработват, за да получат европари. Интервюто на ТРУД е с вицепремиера Ивайло Калфин по повод завършилата енергийна среща в София и е озаглавено: „Газпром“ да не прилага двойни стандарти“.
Проверка на ДУМА е установила: „Гаф с имотите на вузовете. Ректорите и БАН алармират, че министър Даниел Вълчев се опитва да изземе властта над терените им. Водещият коментар от рубриката „Няколко думи“ в изданието е посветен на намерението на известните като Братя Галеви Пламен Галев и Ангел Христов да се кандидатират за депутати направо от затворническата килия. Теоретично е възможно двамата да съберат необходимите им гласове, за да бъдат избрани за народни представители, или поне единият, пише в ДУМА. Коментарът гласи: Реално в момента дупнишките авторитети отправят поредната си провокация към властта. Същата тази власт лесно може да им отреже депутатските мераци, като се задейства и ги осъди час по-скоро. Ако е в състояние, разбира се – е заключението на коментара в ДУМА.
За СТАНДАРТ идеята за централната тема е взета от петъчното решение на шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов и представители на Асоциацията за лизинг да се проверява всеки, който се осигурява на 240 лева, а лизинговата му вноска е по 1000 – 2000 лв. Същата тема е отразена на централно място в СЕГА, но акцентът на броя е за мистериозно изчезналото дело срещу Ангел Борисов, брат на бившия главен прокурор Никола Филчев.
НОВИНАР осведомява: Баровци броят милиони за имоти в азиатски стил. Въпреки кризата, заможни бизнесмени инвестират в хиперлуксозни имоти у нас, пояснява изданието.
В МОНИТОР, но и останалите издания, предупреждават за свинския грип. Новата зараза се маскира като инфлуенца, но е смъртоносна, пишат всекидневниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *