Преглед на печата

Централна тема в днешния печат е посещението на германския канцлер Ангела Меркел у нас. Според Меркел България е постигнала съществен напредък в борбата с престъпността и корупцията и това се дължи на важните стъпки, направени от правителството на Борисов, пише 24 ЧАСА. Канцлерът на Германия не каза твърдо „да“ за влизането ни в Шенген, но обеща честна и справедлива оценка при вземане на решението. Президентът Георги Първанов удостои Ангела Меркел с орден „Стара планина“ с лента. Тя получи най-висшето държавно отличие за принос в укрепването на българско-германските отношения и за изключителните си заслуги за присъединяването на България към ЕС, както и за разрешаване на случая с българските медици в Либия и за завръщането им у нас, допълва по темата ТРУД.
Онлайн система, която да засича всички незаконни тузарски имоти у нас, започва да сe изработва по искане на Националната агенция по приходите. Предстои договаряне за свързване на имотните регистри на общините със системата на НАП, пише МОНИТОР. По този начин бързо и лесно ще може да се види кога даден палат е бил построен, от кого и за каква сума, уточнява публикацията.
ДНЕВНИК съобщава на първа страница, че „Само 30% от фирмите са действащи, но още няма яснота как ще се ликвидират почти 900 хил. нерегистрирани компании“. Вчера българският бизнес се сдоби с представител в парламента. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков публично се противопостави на плановете за повишаване на социалните осигуровки. Той застана на страната на бизнеса срещу правителството и повтори тяхната теза – правете реформи и не вдигайте данъците, пише по темата ПАРИ.
„За еднакво лечение болниците ще получават различни пари“, отбелязва СЕГА и уточнява, че в момента Здравната каса плаща една и съща цена на всички болници. СТАНДАРТ съобщава, че Брюксел готви нов удар по пушачите. Цигарите вече ще бъдат скрити под щанда, за да не се набиват на очи. Здравният еврокомисар Джон Дали Малта призова за нови правила, които да ограничат тотално пушенето от 2011 г.
„2 хил. лв. дневно се крадат с фалшиви карти у нас“, информира ДУМА. България и Румъния са страните, от които в европейски мащаб се контролира престъпността с фалшиви банкови карти, сочат данни на Европол.
НОВИНАР уточнява, че „Избират България да теглят парите, защото присъдите у нас са най-леки“. КЛАСА отбелязва, че „Експортът на страната ни за ЕС е нараснал с 20.2 на сто, а към трети държави – с 48.4%. Това е най-голямото покачване на показателя от началото на годината, уточнява публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *