Преглед на печата

Основните причини за голямото увеличение при т.нар. „трайно безработни“ е продължаващата стагнация на икономиката и ниското образование и квалификация на по-голямата част от съкратените от началото на кризата в България. Това коментират за „Дневник“ икономисти и работодатели по повод данни на Националния статистически институт.
През 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собственатаси държава, пише „Труд“, като цитира прогноза на Центъра за демографска политика. След 40 години българският народ ще наброява едва 800 000 души, а в същото време малцинствата ще нараснат значително.
Данните сочат още, че през 2001 г. българчетата са били около 60% от всички родени деца, а от 2007 г. насам те са под 50%, допълва „Република“.
В условията на икономическа криза българите пестят от алкохол и цигари, но не и от хазарт, отбелязва „Новинар“, като цитира проучване на агенция „Медиана“. В т. нар. „игри на щастието“ продължават да участват една трета от българите, но се регистрира значителен спад на залаганите суми, уточнява „Монитор“.
Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно, пише „24 часа“. Новият специален закон, който ще замести Указа за доказване на стажа в съда от 1961 г., вече се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета. Законът бе изготвен, след като Йордан Караджов от група „Сигнал“ алармира, че документите за пенсия на певците са унищожени, припомня изданието.
Новият медиен закон ще смени формата на финансиране на обществените медии, пише „Сега“, цитирайки шефана Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов. Идеята на експертите е Българската национална телевизия и Българското национално радио вече да не получават бюджет за издръжка, а държавата да им дава пари само за предавания, които изпълняват обществената им мисия. Авторите на медийния закон прехвърлят на кабинета и на депутатите решението за сливането на държавните медии, допълва вестникът.
Работната група трябва да излезе с доклад за конкретни препоръки към правителството за съставянето на изцяло нов закон за електронните медии до седмица, посочва“Пари“.
От парите за присъдединяването ни към Шенген ще бъдат орязани 27,5 млн. от България и Румъния „, твърди евродепутатът от левицата Ивайло Калфин, цитиран от „Класа“. Мотивите за това били, че стойността на сключените от България договори е по-ниска от първоначално планираната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *