Преглед на печата

Дядо Коледа ще зарадва учителите, повечето от тях ще вземат тринайсета заплата преди празниците, съобщава Стандарт, като цитира министъра на образованието Сергей Игнатов. Изданието съобщава още, че днес работна група ще обсъжда ученическите ваканции и дали учебната година да започва на 1-ви септември.
„Четири пъти по четири дни почива народът“, гласи водещото заглавие на 24 часа, който пояснява, че правителството ще реши догодина на официалните празници да има по четири дни ваканция. Ще се отработват обаче четири съботи, допълва вестникът.
Под заглавие „Първа жертва на свинския грип“ Труд съобщава, че 45-годишен цигулар от ансамбъла „Софийски солисти“ е починал, след като се заразил от вируса по време на гастрол в Лондон. Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова припомня, че миналата година уязвими бяха бременните, затлъстелите и младите хора.
„Близо 60 на сто от българите се мислят за бедни“, пише вестник Сега на първа страница, като цитира проучване на „Алфа рисърч“.
„Две трети от българите се определят като бедни, според Националния статистически институт хората в това положение са три пъти по-малко“, отбелязва от своя страна Дневник.
„Едва минимална част смятат, че липсата на необходимото образование може да е причина за нисък жизнен стандарт“, посочва Сега. На базата на същите данни Новинар пише: Две трети от българите са на студено и постят; 35 на сто трудно покриват разходите си за ток и вода“.
„Финансовото богатство на българите надхвърли 38 милиарда лева“, пише на първа страница вестник Класа, като цитира анализ на „Индъстри уоч“. Домакинствата се стремят да си осигурят по-голям буфер от спестявания, в случай че загубят постоянните си доходи, обясняват експертите.
„Парното поевтинява от януари“, съобщава Монитор, като уточнява, че процентът още не е ясен и ще зависи от цената на газа.
Според Дума обаче парното ще поевтинее с незначителен процент и то в края на сезона. Водещият материал на Дума е под заглавие „В пътната агенция – по 300 хиляди лева месечно бонуси“.
Изнесените данни за сътрудниците на Държавна сигурност сред дипломатическия ни корпус са цитирани от всички вестници, като най-често срещаното заглавие е „Всеки втори посланик – с опит в ДС“. 24 часа помества списък на дипломатите, сътрудници на Държавна сигурност, които и в момента са на възлови места в мисиите ни в чужбина.
Всички вестници съобщават, че Труд, 24 часа и 168 часа имат нов собственик, след като германската групировка ВАЦ е продала всичките си активи в България.
Вестник Пари помества на първа страница снимка на основните акционери в „Софарма“ Огнян Донев и Любомир Павлов със заглавие „Те купиха „Труд“ и „24 часа“. По неофициална информация сделката е за 45 милиона евро“, отбелязва изданието.
И още една информация, особено актуална за празниците – „Без сняг на Коледа и Нова година; януари ще е по-студен, а февруари – по-топъл и сух“ , пише Труд в интервю с метеоролога Петър Янков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *