Преглед на печата

„Невзетият през 2010 година отпуск няма да може да се ползва“. Това гласи челното заглавие в СЕГА. Всички неползвани дни ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа, пише вестникът, позовавайки се на информация от сайта на социалното министерство. За бъдещо ползване могат да бъдат запазени само отпуските за трудоустрояване и за отглеждане на дете. Според експерти, на които се позовава СЕГА, това „скандално“ тълкуване на закона противоречи на международните конвенции и директиви, по които България е страна.

„Празнувайте спокойно, най-трудното отмина“, ни призовава Симеон Дянков от страниците на СТАНДАРТ. На първа страница четем, че хазната е получила своеобразен подарък в размер на 9 милиона лева, икономисани от екологичното и още няколко министерства. Обширното интервю с финансовия министър е поместено на цели две страници под усмихнатия му образ. От интервюто се разбира, че законодателните промени за управлението на Сребърния фонд ще бъдат изготвени и представени до три-четири месеца. Целта е да се повишат приходите от депозираните в БНБ средства, които сега носят само половин процент лихва. Намеренията на Дянков са да вложи поне половината от средствата от фонда – или около милиард и осемстотин милиона лева – в български ценни книжа. Сегашният закон позволява само инвестиране на средствата в чужбина, но идеята не се нрави на Дянков, тъй като означава стимулиране на чужденците, вместо на родната икономика.

Снегове и мъгли ще държат летищата в цяла Европа през следващите четири дни, информира ТРУД. Студената вълна от Атлантика ще обхване Англия и Франция навръх Коледа, няма да подмине и Централна Европа.

Президентът Георги Първанов е прикривал далавери в Министерството на отбраната по време на управлението на Тройната коалиция. Това според вестник МОНИТОР твърди министър-председателят Бойко Борисов в телевизионно интервю, което ще бъде излъчено утре. Като върховен главнокомандващ, президентът е имал възможност да провери какво се е случвало във ведомството, твърди премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *