Преглед на печата

Татяна Дончева си тръгва от политиката. Това е сред водещите теми на всички всекидневници днес, които съобщават, че Дончева се отказва от участие в парламентарните избори.

„Експрес“ цитира думите й, че не иска да участва в обществена истерия, в която звучат странни неща, които карат хората да се чувстват като шизофреници.

„24 часа“ избира други думи, казани вчера от Татяна Дончева пред пленума на БСП, след като разбрала, че не е в листана на социалистите за евровота: „Участвала съм в много битки на партията, голяма част от които обречени. Но има принципни въпроси като този от кого и по какви критерии се определя кой какъв става в БСП.“

„Дума“ пише, че правителството днес ще обсъжда законопроект за управление на битовите отпадъци на столицата, който предвижда чистенето на София да стане ангажимент на държавата. Ако това стане, такса смет, плащана от софиянци ще влиза не в общинския, а в държавния бюджет.

В „Стандарт“ четем, че банките полека развързват кесиите и заемите за жилища са скочили с 20% само за месец. Според изданието това са първите признаци за излизане от кризата.

В същота време водещата тема на „Пари“ е за регистриран двоен спад на сделките с имоти. Брокери очакват новото строителство в София да се „укроти“ между 650 и 900 евро за квадратен метър.

Според водещото заглавие за „Класа“ фирмите държат все по-малко пари на влог, а кредитирането забавя темповете си на нарастване до 24.4%. Данните са на БНБ.

Според „Сега“, обаче, черните прогнози за бюджета вече се сбъдват. Приходите в хазната падат, а излишъкът бързо се топи. За първите три месеца приходите са с 5% по-малко сравнено със същия период на миналата година. Данните са от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, който днес ще бъде обсъден от Министерския съвет.

Само 3% от българите имат европейска здравна карта, показва проверка на „Дневник“. Това е документът, който осигурява спешна помощ при пътуване в чужбина. Картата е безплатна и е с едногодишен срок на действие.

В „Новинар“ ще прочетете, че депутати предлагат да бъдат наказвани учителите, които говорят на диалект или на жаргон и в професионалната им характеристика да се впише, че не владеят добре езика.

200 роми живеят в една къща от 60 кв. метра в Пазарджик. Това станало ясно след като всички те са си направили регистрация на един и същи адрес, съобщи шефката на ЕСГРАОН Маргарита Михайлова, цитирана от „Труд“. На страниците на вестника ще прочетете и анализ на президента Георги Първанов за националното съгласие като условие за енергийната сигурност.

Вземат българската черква в Букурещ. Румънски владици натискат църковното братство за 600 евро наем, пише на първата си страница „Монитор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *