Преглед на печата

в. „ТРУД“: „За по-високи пенсии пари няма“
Няма да има увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите през тази година, отсече в Сливен финансовият министър Симеон Дянков. „В бюджета няма предвидени пари нито за едното, нито за другото“, каза той и така попари надеждите и на КНСБ, и на социалния министър Тотю Младенов. Дянков каза още, че акцизът на цигарите ще остане същият в следващите три години.
в. „24 ЧАСА“: „Запорираха 2 млн. лв. на бившата депутатка Дренска“
Комисията“ Кушлев“ е наложила запор на фирмата „Евро тръст консулт“, собственост на бившата царска депутатка Теодора Дренска. Сумата на запора е почти 2 млн. лв. Същата мярка е приложена и за „Легисконсулт-ЦД“ и „Сън форс“ на Цанко Дренски, съпруг на Дренска.
„Това са стари дела, още от септември миналата година. Фирмата ми бе запорирана, но след това съдът отмени запора“, каза Дренска вчера. Тя обясни, че „Евро тръст консулт“ е на нейно име, а не е съпружеска собственост и няма нищо общо с мъжа й.
в.“СТАНДАРТ“: „Плаши го със съд“
Първите мъже в държавата опряха до съда. Първанов заплаши Борисов с дело за клевета и даже с главния прокурор. Президентът реагира късно следобед на сутрешно изказване на премиера. „Първанов оглавява центъра, който от 20 г. дирижира нещата в България, включително и сегашната атака към правителството, организирана от хората на Алексей Петров“, заяви Бойко Борисов. Той бе категоричен, че тон за войната със СРС-ата дал Първанов, пускайки стенограмата от разговора си с Дянков. Алексей Петров е в групата на тези, които минират правителството, но на по-ниско ниво, обясни още премиерът.
Ако Борисов е казал това, ще сезирам главния прокурор да направи проверка кой записва и кой как е огласил информацията, отговори Първанов. И допълни: „Не последва ли извинение от министър-председателя, ще повдигна дело за клевета“.
в.“НОВИНАР“: „Българин ще лежи 2 г. за кражба на самоличност в САЩ“
Българинът Дойчин Кръстев, който е живял 14 години в САЩ, използвайки самоличността на починало дете, бе осъден на две години и един ден затвор. Сънародникът ни е заминал за САЩ, за да учи, но след кратък престой в страната си присвоил името Джейсън Робърт Евърс от 3-годишно американче, което загинало при отвличане. Той използвал новата си самоличност през 1996 г., за да получи номер за социална осигуровка, който му дава право на работа. Шест години по-късно се сдобил и с американски паспорт.
в. .“СЕГА“: „Депутати и висши чиновници крият пари и имоти от Сметната палата“
Властта не се стряска от глобите за укрити от Сметната палата доходи и имоти. 264 души – депутати, министри, техните заместници, шефове на надзорни съвети и агенции, са спестили интересни подробности за имотното си състояние за 2009 г. Това стана ясно от доклада на Сметната палата вчера.
Добрата новина сега е, че за разлика от предходни години укритите суми са поне два пъти по-ниски. Вече не се срещат старите нарушения – да се крият доходи от участие в бордове на държавни и общински дружества. Но пък управленците са били пестеливи в информацията за половинките си.
в.“МОНИТОР“: „Учениците ни чупят еврокантара“
Децата ни са в първите редици на класацията по затлъстяване и куп болести в резултат на наднормено тегло в Европейския съюз. Това показват резултатите от национално проучване за храненето на учениците у нас, проведено в цялата страна в края на миналата година.
в.“БАНКЕРЪ“: „Спасителите на света пируват в Давос“
След две години въздържание лидери на бизнеса, политиката и академичната общност от целия свят се събраха в Давос с амбицията да положат основите на нов ред – „Споделени правила за една нова действителност“. Това е тазгодишното мото на Световния икономически форум. Списъкът от глобални проблеми расте застрашително, което силно тревожи основателя и изпълнителен председател на организацията с идеална цел Клаус Шваб. Той се съмнява, че държавните лидери и международните организации са в състояние да се справят с обхвата и скоростта на тази нова реалност. Публикуваният през януари доклад за световните рискове идентифицира 37 големи проблема (с един повече от миналата година), които ще смущават спокойния сън на световния елит. В списъка влизат безспорни рискове като климатичните промени, геополитическите конфликти и държавните дългове. И не толкова очевидни като миграцията и новите технологии. Играчите от Уолстрийт обаче дишат с облекчение чистия планински въздух на алпийския курорт, защото този път в дневния ред няма семинари за намаляване на премиите или за прекрояване на финансовото регулиране. Банкерите отлетяха за Давос с възстановена доза самочувствие. Миналогодишната печалба на „Джей Пи Моргън Чейз“ е най-висока в историята на банката. А „Ситигруп“ успя да върне спасителните заеми на щатското финансово министерство и отчете първата си от 2007-а насам печеливша година. Държавните лидери се отказаха да налагат допълнителни данъци или да разбиват на части банките, които са прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *