Преглед на печата

„Сега“ цитира директора на Българската стопанска камара Божидар Данев, който заяви пред БНР, че през следващите месеци България ще бъде залята от съкращения и в края на годината безработицата ще бъде двуцифрено число. Изданието се позовава и на изказване на финансовия министър Пламен Орешарски пред радиото. Според министъра сме се разделили окончателно с добрите времена и светът навлиза в рецесия.

„Дума“ и „Дневник“ също цитират финансовия министър, по думите на който въпреки тежкия период, който предстои, бюджетът нама да се актуализира.

„Пари“ публикува общирно интервю с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, според когото кризата се отразява на бизнеса и вече се забелязва как доскоро коректни фирми се опитват да избягват данъчното облагане.

Фирми използват кризата, за да мамят със заплати хората, четем на първа страница в „Стандарт“. Според потърпевши компаниите пускат обяви за работа като обещават големи възнаграждения, но поставят изпитателен срок. Отзовалите се получават пари на ръка за пробния период, без да подписват договор. След първия несец обаче фирмите се отказват от услугите на хората и обявата се появява отново.

Моряците на отвлечения кораб Маласпина Касъл готвели таен бунт срещу пиратите, съобщава пред „Труд“ боцманът Красимир Кънчев. Бунтът обаче се провалил заради опасения, че някои от хората ще се откажат в последния момент. Според Кънчев заговорнците организирали три групи, които трябвало да нападнат плавателния съд на различни места. Вестникът публикува и интервю с капитана на Маласпина Касъл Дарин Матеев. Темата на изданието пък е посветена на изборите.

Бъллгария е единствената от новите страни-членки на Европейския съюз, която липсва от евроклип за 20-годишнината от края на комунизма, пише „Новинар“. Споре лидера на КТ „Подкрепа“ Констатнтин Тренчев това е опит за изкривяване на историята.

Новата мода сред крадците са обирите на картини и ценни предмети от стари буржоазни родове, можем да прочетем в „24 часа“. През последната една година в центъра на по-големите градове този вид престъпления продобиват масови размери.

Наши джебчийки зпочнаха да се въщат от Европа, тъй като заради кризата туристите в чужбина рязко са намалели, е водащата статия на „Монитор“. Преди крадлите са заработвали по 40-50 хиляди евро, но сега приоходите им са спаднали.

Австрийската компания „О Ем Ви“ и унгарската МОЛ са сформирали консорциум с фирми от Обединените арабски емирства за доставяне на иракски газ за газопровода „Набуко“, пише „Класа“. Синьото гориво ще идва от кюрдската част на Ирак и ще бъде достатъчен за начално захранване на съоръжението.

„Дневник“ отбелязва, че според екоминистерството депото за отпадъци в Суходол ще продължи да работи до отварянето на завода за боклук. До събота намеренията на правителството бяха да затвори депото до началото на следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *