Преглед на печата

Две са основните теми, които заемат челните страници на вестниците. „Евакуация“ – това заглавие избира в-к „Труд“ и отделя на темата и двете си вътрешни страници. Вестникът разказва, че най-тежко е било положението в Елхово, където река Тунджа е повишила нивото си с над четири метра, а 1000 души от провадийското село Блъсково са напуснали домовете си заради прииждащите води. „Шест града като Титаник“ – това заглавие избира в-к „Стандарт“ за водещата си страница и уточнява, че половин България е подгизнала от пороите и се готви евакуация от Хасково до Ямбол, тъй като повечето язовири вече преливат. „Новинар“ акцентира върху това, че наводненията са прекъснали пътя към Турция и Югоизточна България е под вода и без ток.
Другата тема от днешните вестници е отново за болниците и пенсионната система. В-к „Класа“ цитира председателя на Българската Стопанска Камара – Божидар Данев, че приходите в пенсионната система са намалели с 11 милиарда лева за десет години и предупреждава, че ако не се стартира реформа има сериозна опасност за финансовата стабилност на държавата. „Кризата оряза доходите с 12 процента за година“ – това заглавие избира за челната си страница в-к „Сега“. Вестникът цитира националната статистика, според която над 182 хиляди са съкратените през миналата година, а доходите са се свили с 44 лева и 61 ст. на месец, изчислява „Сега“. Статистиката отчита и изненадващо намаление на заплатите в държавния сектор, които са стигнали нивото от края на 2008 година.
В-к „Монитор“ избира за челната си страница цитат от премиера Борисов, че при нужда ще бъдат извадени от резерва на здравната каса между 350 и 400 милиона лева за здравеопазване. Правим реформата в името на хората, довършва цитатът „Монитор“. Акцентът от първата страница на вестник „Дума“ е, че все пак защитени болници ще има. Властта даде заден и за здравната реформа е коментарът на вестника, допълнен с информацията, че ще има гратисен период за малки болници, за да могат да покрият критериите, поставени от здравната каса или да се ориентират към друг вид дейност.
„Къде са едни 27 милиарда“ – пита от първата си страница „24 часа“ и пак там отговаря – у Костов и костовчета. Часовият всекидневник цитира бившият главен прокурор Никола Филчев, който също от първа страница допълва – сега с тези пари от приватизацията те дърпат лостове, бутат… Според Филчев от приватизацията в държавата са отишли само три милиарда лева , а другите 27 къде са? – пита бившият обвинител номер едно.
Вестник „Пари“ показва на първата си страница какви са проблемите с лизинга в страната ни. 725 процента е ръстът на необслужените лизингови договори в сравнение с предишната година, показва проучване на вестника. Най-сериозни са проблемите по обслужване на договорите за товарни и леки автомобили, уточнява изданието, но прогнозира, че браншът очаква подобрение през втората половина на тази година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *