Преглед на печата

Държавата е на път да закове Алексей Петров като Ал Капоне, пише „Стандарт“. Арестуван като лидер на престъпна група, сега Петров ще отговаря за 1,5 млн. дължими данъци. Според разследващи, комисията „Кушлев“ вече описвала имотите и парите на бившата барета и ще иска запор върху тях.
Сериозен проблем е, че името на Петров не присъства като собственик на никакви дружества, отбелязва „Монитор“. С фирмите на Трактора имало основно договори за консултантски услуги, а хонорарите, получавани оттам били изпращани в чужди банки.
Висшите съдии дадоха картбланш за безкрайно оспорване на изборите, пише вестник „Сега“ по повод решението за разместване на мандатите в парламента. За първи път се разглежда оспорване на вота от политическа партия, без то да е подкрепено от главния прокурор, както и за пръв път съдът се произнася по конкретен казус след щателно разследване, отбелязва вестникът.
Нито решението, нито законът дават отговор защо при установяване на нарушения не се провеждат нови избори, коментира темата „Дневник“.
„Газпром“ се съгласи на доставки без посредници, отбелязва вестник „Класа“. „До средата на годината очаквам да бъде подписан нов дългосрочен договор за доставки на природен газ“ между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, е коментирал пред вестника изпълнителният директор на българското дружество Димитър Гогов.
София трябва да отстоява един-единствен прозрачен договор с „Газпром“, при който всички клаузи да бъдат изрядни юридически и да отстояват нашия национален интерес, подчертава вестник „Пари“.
Предстоят разговори с руската страна за заем от около 2 млрд. евро, за да могат да продължат строителните дейности по АЕЦ „Белене“ през тази и следващата година, пише „Дума“. Всекидневникът цитира думите на министъра на енергетиката Трайчо Трайков, че в централата са вложени твърде много пари, за да се отказваме от нея.
Идеята на вътрешния министър Цветан Цветанов за законодателни промени, чрез които да не си личи къде е застрахован даден автомобил, вече се подкрепя от българските застрахователи, пише „24 часа“. Причина за предложението е наличието на схема за насилствено насочване на собствениците към определени застрахователни фирми.
Между 4 и 5 млрд. лв. годишно печели престъпният бизнес у нас, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията, цитирано от „Новинар“. Приходите идвали от трафик на хора, разпространение на наркотици, нелегален внос на цигари, корупция и измами с ДДС. Строителният бум през последните 10 години е превърнал страната в предпочитана дестинация за пране на пари от чужбина.
„България има нужда от самочувствие и оптимизъм“, твърди в интервю за „Труд“ новият български еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея, това е въпрос на правителствена концепция. Помощта за държава като Хаити не трябва да зависи от това какъв е управляващият режим, смята тя: важно е да се помогне на хората в нужда. Георгиева споделя, че не се бои от критиките и би дошла да работи в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *