Преглед на печата

Няколко са водещите теми за вестниците днес.
ТРУД предупреждава, че болните от Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лечението си след решение на Комисията по позитивния лекарствен списък. Според вестника, най-страшното е, че от Здравната каса има предложение диабетиците да доплащат между 24 и 40 лв. месечно за инсулина си, който досега беше безплатен. Промяната ще влезе в сила от март, допълва вестникът.
За челната си страница ДНЕВНИК избира статистически данни, според които безработицата у нас расте с рекордно темпо и, според работодатели, основна причина за това са задълженията на държавата към бизнеса. Също от първа страница на ДНЕВНИК разбираме, че 59 на сто от българите трудно погасяват кредитите си, а 12 процента са спрели да плащат вноските си.
„Заплатите на чиновниците варират между 600 и 2 400 лв“ – е заглавието във вестник СЕГА; разкриват се данните от таен доклад до финансовия министър. Според доклада, най-добре платени са чиновниците в Министреството на финансите, а най-зле – в Агенцията за социално подпомагане.
Ако предпочитате вестник НОВИНАР, от него ще научите, че нашенски богаташи са забравили да платят данък върху 347 млн. лв. Изданието уточнява, че стоте българи с най-високи доходи не са плащали ДДС, въпреки, че са били длъжни.
Същата тема развива и СТАНДАРТ – „Кризата роди 30-годишни милионери“, разкрива вестникът и ги класира в топ сто, като най богатият българин е декларирал близо 17 млн. лв., а най-бедният – само милион и триста хиляди.
Водещото заглавие на вестник КЛАСА предупреждава, че бюджетът може да загуби 800 млн. лв. от нелегалната търговия с цигари и уточнява, че контрабандната продажба в пограничните райони надхвърля 70 процента.
Акцент за 24 ЧАСА са новите мерки срещу бандитите, а именно, че барети арестуват мафиоти във всеки град и че командоси ще обучават миниотряди в областните дирекции на МВР.
„Десетки пребити за два дни“ – това извежда в заглавие вестник ДУМА и допълва, че само за денонощие в „Пирогов“ са приети 12 души с тежки контузии, жертва на побой е станал и секретар на вестника.
От челната страница на МОНИТОР ще разберете, че радарите на КАТ отиват в пенсия, нови уреди с камери ще мерят скоростта от патрулките, за да няма корупция. МОНИТОР също така е научил, че около сто устройства без отчет пълнят джобовете на катаджиите и предстои на това да се сложи край.
„Русия дава пари, но Белене е в мъгла“ – така интерпретира вестник ПАРИ новината, че Русия ще даде близо два милиарда евро за АЕЦ „Белене“, но проектът все още е под въпрос, защото не е ясна собствеността, липсва лиценз за строителство и стратегически инвеститор, а тепърва предстои и избор на консултант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *