Преглед на печата

80 милиона лева ще платим за незаконна реституция по дела в Страсбург, информира на първата си страница „24 часа“. Две хиляди души чакат обезщетение от България. Досега за 50 казуса сме дали един милион и осемстотин хиляди лева, сочат данните на правосъдното министерство, отбелязва часовият всекидневник.
Правосъдна е и водещата тема на ТРУД – „Вадят съдии от сладки постове“, пише изданието и допълва, че съдии и прокурори, членове на Висшия съдебен съвет, напускат управленски постове във футбола и други спортни и неспортни организации със стопанска дейност. Висшият съдебен съвет им препоръчал да прекратят участието си, ако искат да останат на правосъдна служба. Успоредно с това ТРУД съобщава, че 19 топ длъжности в държавата ще бъдат раздадени преди края на 40-я парламент. Предложенията за назначения вече са внесени в Народното събрание.
В контекста на кризата, за която СТАНДАРТ пише под заглавие – „Стягаме колана след изборите“, по думите на финансовия министър, на централно място изданието публикува прогнозата на експерти от Центъра на изследване на демокрацията и МВР. Дописката е озаглавена „Иде мексиканска вълна отвличания“. Всеки със заплата над три хиляди лева може да бъде похитен, твърдят криминалисти. С откупи вече ще се препитават не само добре организирани банди, но и дребни престъпници.
Една от първите новини в НОВИНАР е на същата тема, но изданието разтегля периода. Заглавието гласи: Бум на джебчии преди Коледа. С други думи, разумният гражданин би трябвало да внимава във всеки един момент на улицата и у дома си.
На централно място ДНЕВНИК предупреждава, „Приходите на общините летят надолу. Кметовете смятали да компенсират липсващите сделки с имоти с увеличени такси за детските градини“.
СЕГА в карето до главата на вестника съобщава „Здравната каса няма пари за новите безплатни лекарства“. Темата на всекидневника е посветена на икономическата криза и заявленията на финансовия министър, а заглавието гласи „Държавата ще започне да пести чак след изборите“. Въпреки очертаващата се дупка в бюджета, финансовият министър обяви, че за по-драстично съкращаване на разходи ще се говори през август – септември, допълва СЕГА.
А междувременно ДУМА на централно място осведомява „Правителството купува компютри за десет хиляди деца“. Държавата ще поеме 40 на сто от цената на лаптопи за ученици от по-бедни семейства. За този пилотен проект е централната тема и в МОНИТОР, където се казва, че правителственото решение е наречено „Компютър в къщи“. Инициативата ще обхване ученици от девети до дванайсти клас и деца от социално-слаби семейства с доходи от 220 до 440 лв. „МОНИТОР“ е научил, че проверяващ може да си докара до 120 лв на ден от проверка на писмени работи на ученици. В Княжево електронна система охранява 500-те учители, които са се ангажирали с тази дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *