Преглед на печата

 
 

Данък „лукс“, таван на чиновническите заплати и емитиране на облигации ще пълнят хазната, пише „Труд“, като цитира част от антикризисните мерки, обявени след извънредно правителствено заседание вчера от премиера Бойко Борисов.
Богатите българи ще трябва да изнесат на плещите си тежестта на кризата, коментира „Стандарт“. Анкета на изданието е показала, че повечето министри са съгласни заплатите им да се намалят с 10 на сто в разгара на кризата.
Безпрецедентно в историята единство какво да се прави срещу кризата постигнаха бизнес и синдикати, като предложиха 6 групи мерки, отбелязва „24 часа“. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, синхронът е знак за това колко тежко е положението в държавата.
„Имаме консенсус по 80% от предложените мерки на синдикатите и работодателите“, твърди финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от вестник „Класа“. Според Дянков имало доста иновативни предложения, които ще бъдат анализирани след няколко дни.
Европейската комисия отново ще критикува съдебната система в България заради слабите наказания, свързани с източването на еврофондовете, пише вестник „Сега“. Изданието цитира копие от междинния доклад за напредък в областите на правосъдието и вътрешния ред, който предстои да бъде публикуван в края на този месец.
Президентът Георги Първанов ще може да избира сред няколко сценария за политическата си кариера след 2012 г., съобщава „Дневник“. Различни варианти за бъдещия му политически проект се разигравали от кръгове в БСП и анализатори близки до левицата. Всеки от моделите, вариращи от ляво НДСВ до български ПАСОК, залагал на силно участие на „общественици“.
Ще има преструктуриране на дирекции в Министерството на отбраната и съкращения, които ще настъпят към 6 май, пише „Новинар“, като цитира интервю на министър Аню Ангелов за БНР. Според военния министър щатът бил прекалено раздут и предстоящата оптимизация е опит да се облекчи бюджетът на ведомството.
Бившият вътрешен министър Михаил Миков е извършил никому ненужна реформа в Министерството на вътрешните работи, твърди настоящият заместник-министър Павлин Димитров в интервю за БНР, цитирано от „Монитор“. Големите началници станаха повече за сметка на редовия състав, който не знаеше на кого да докладва, посочва Димитров.
Ако премиерът има информация за нарушения от страна на Ахмед Доган, е трябвало да я даде на прокуратурата, заявява заместник-председателят на ДПС Алиосман Имамов пред „Дума“. Коментарът е по повод изнесената в медиите информация, че проектът „Цанков камък“ в донесъл на Доган 1,5 млн. лв. Според столичен всекидневник лидерът на ДПС е участвал директно в източването на мегапроекта, припомня изданието „Дума“.
Разбитите улици струват милиони на данъкоплатците, но има и много печеливши, отбелязва вестник „Пари“. Средствата, давани за ремонт на повредени автомобили имали положителен, дори антикризисен аспект, като голяма част от тях с на практика били приходи за всички бизнеси свързани с щетите от дупките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *