Преглед на печата

 

 

 
 

Оставката на здравния министър Божидар Нанев очаквано е централна тема за вестниците тази сутрин.
За първи път от 20 години насам прокуратурата повдигна обвинение срещу действащ министър, отбелязва СЕГА. Обвинение „капична“ от поста му шефа на МЗ Божидар Нанев. Такъв „капичмънт“ на действащ министър преходът не помни. Разбира се доколко и дали господин Нанев е нагазил лука ще се види по-късно, след справедлив процес. А днес за отбелязване са преди всичко енергичните действия на прокуратурата, пише ТРУД в рубриката „Позиция“.
24 ЧАСА посочва, че най-вероятният кандидат на поста на Нанев е медицинският директор на най-голямата русенска болница д-р Минчо Вичев. Д-р Вичев не е член на никоя партия и това вероятно ще бъде използвано от управляващите като избор на професионалист, отбелязва вестникът.
Според СТАНДАРТ за министерския стол се борят поне трима. Освен Минчо Вичев, изданието цитира още името на главния секретар на здравното ведомство Нели Нешева, която според него има най-голям шанс, както и това на шефа на ВМА ген. Стоян Тонев. Вестникът помества и думите на зам. – прокурора на София Роман Василев, който казва, че здравният шеф може да не е единственият настоящ министър с обвинение от прокуратурата.
24 ЧАСА публикува интервю със софийския градски прокурор Николай Кокинов, според когото, ако е необходимо, бившият премиер Сергей Станишев ще бъде извикан на разпит по делото за 148-те договора, сключени от предишния кабинет, без да има финансиране.
Обширно място за договорените от тристранния съвет антикризисни мерки отделя КЛАСА. Сред одобрените предложения е намаляването на публичните разходи с 10% и „данък лукс“ за имоти на стойност 300 хиляди и коли над 70 хиляди.
Фалшиви дипломи за средно и висше образование по хиляда лева се продават в интернет, информира МОНИТОР. Само преди няколко месеца документите за бакалавър са вървели по 1400 лева, а за магистър – 1700.
Правителството обмисля да върне концесиите без търг или конкурс, за да се ускори отдаването на пристанища, болници и магистрали, пише ДНЕВНИК. Темата на ПАРИ е свързана с частните здравни фондове. Новите играчи в битка да управляват публичен ресурс от близо 2 милиарда лева, отбелязва вестникът.
НОВИНАР помества интервю с главния прокурор Борис Велчев. Според него прокуратурата трябва да остане част от съдебната власт. В противен случай обвинението може да се превърне в опасна институция, която никой не може да контролира.
ДУМА цитира думите на заместник директора на дирекция „Регионално развитие“ в Еврокомисията Карстен Расмусен, който се чуди как страната ни ше усвоява пари по европейски програми като експертите в тази сфера се съкращават наполовина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *