Преглед на печата – 7.03.2009

България завежда иск за 80 млн. евро за БТК
в. Сега
Приватизацията на БТК продължава да създава главоболия на българската държава. Купувачът „Вива Венчърс“, който през 2004 г. взе 65% от националния телеком за смешните 280 млн. евро, отказва да плати 80 млн. евро, дължими по договора. Това обяви вицепремиерът Ивайло Калфин вчера в парламента.
При сключването на сделката бе предвидено, ако купувачът препродаде акциите на БТК за повече от 300 млн. евро, да даде на държавата 10% върху горницата. В средата на 2007 г. телекомът премина във владение на дъщерна фирма на американския застрахователен гигант AIG, която плати за придобивката си 1.08 млрд. евро.
„Кремиковци“ съкращава 1500 работници
в. Сега
Ден след като енергийният министър Петър Димитров призна, че няма инвеститор, който да иска „Кремиковци“, комбинатът вече започна със съкращенията. „Ръководството на комбината внесе пред нас писмено предложение за съкращаване на 1500 работници“, заяви вчера председателят на федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков.
През месеците, откакто нищо не се произвежда, доброволно вече били напуснали 400 души. С новите съкращения работещите ще се стопят до 3400.
Търсим заеми за газовите проекти
в. Стандарт
България ще търси допълнително финансиране чрез заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка за газовите връзки с Румъния и Гърция, и модернизация и разширяване на хранилището в Чирен. Това стана ясно от изявление на премиера Сергей Станишев.
Той подчерта, че е получил разбиране от страна на еврокомисарите, че България е била сред най-засегнатите от газовата криза. Станишев обаче не пропусна да подчертае, че европейските средства за компенсиране на щетите са твърде ограничени и за тях трябва да се съревноваваме с останалите страни членки.
Италианска фирма иска да строи вятърни централи у нас
в. Новинар
Италианската енергийна компания „Енел” планира да инвестира още средства у нас за изграждане на вятърни централи за производство на ток. Това каза вчера мениджърът на фирмата за България Джон Кларк. В момента енергийното дружество изгражда две централи за производство на енергия от вятър – край Шабла и Камен бряг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *