Преглед на печата

Сравнително малко са водещите неполитически теми в централния печат. И все пак, „Труд“ сигнализира за много слабия успех, постигнат на зрелостните изпити. Най-много са двойките на матурата по география. Дъжд от слаби оценки има дори по информатика. Просветният министър Даниел Вълчев свързал по-лошите резултати в сравнение с миналата година със засиления контрол по време на изпитите. Който не изкара изпитите, остава без диплома, припомня изданието.

До главата на „Сега“ също са публикувани извадки от резултатите от задължителния държавен изпит за зрелостниците под заглавие: „Министерството на образованието и науката очаква повече двойки на матурите“.

„Дума“ съобщава за традиционния президентски бал, на който президентът Първанов и съпругата му Зорка довечера ще бъдат домакини. Гости в Дом номер два в Бояна ще бъдат 303-ма абитуриенти от 59 специализирани институции.

На фона на икономическата криза, „Пари“ информира, че австрийският бизнес харесвал България. Посланикът на Австрия у нас Клаус Фабиян изтъкнал, че данъчният режим и условията за туризъм у нас са привлекателни за австрийците.

„Класа“, също на първо място, публикува извадки от Хонгконгската фондова борза, която за пръв път от седем месеца насам отбелязала рязък скок от 5,6 на сто.

Темата на „Дневник“ е озаглавена: „Москва иска да влезе в АЕЦ Белене и като акционер“. Руската компания „Интер Рао“ има интерес да се включи като съакционер, е съобщил изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мардик Папазян. Фирмата, която се контролира от руската държава, преговаря с германската RWE, спечелила конкурса за 49-процентов частен дял в проекта за втора атомна електроцентрала, пояснява всекидневникът.

„Монитор“ съобщава за днешното заседание на Министерския съвет, на което ще се реши българи да се включат в т.нар. хайка на Европейския съюз за лов на сомалийски пирати. Двама българи ще са част от военноморската операция на съюза по възпрепятстване на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия.

„Стандарт“ предупреждава: „Банда мами с любов в нет-а“. Мъж и жена от Русе завъртяли доходен бизнес, като обирали чужденци чрез интернет. За примамка съпругът ползвал половинката си, търсейки й гаджета, които, да клъвнат в скайп, във фейсбук и други популярни чатове и сайтове.

От първата си страница „24 часа“ осведомява, че жегата води опасен нилски комар, че абитуриенската еуфория в София вкарала 14 деца с алкохолно отравяне в „Пирогов“, а други 22-ма минали на консултация за 3 дни. Часовият всекидневник публикува читателско писмо със снимка от влак от София за Видин, пълна с бълхи, които хапели пътниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *