Преглед на печата

 
 

Орязването на държавната субсидия за университетите с 20 процента може да удари хиляди студенти, които ще трябва да платят сами за обучението си, пише СЕГА. Изданието цитира министър Сергей Игнатов, по думите на който в момента се работи по промяна в Закона за висшето образование, която да позволи 10 на сто от отпуснатите бройки да бъдат за платено обучение. Интервю по темата с министъра публикува на страниците си ТРУД.
ДУМА извежда начело перспективата за шоково поскъпване на топлата вода за абонатите на парното. Според вестника, скокът ще е най-малко между 8 и 35 на сто. Изчисленията обаче са правени при сегашната цена на природния газ, което значи, че увеличението на цената на топлоенергията ще бъде поне с още 10 процента.
Корумпирани чиновници са започнали да плащат 10 процента данък, а държавата върху всеки взет рушвет след акциите на МВР и НАП, посочва МОНИТОР. За да не бъдат разкрити, подкупите минават през фирма и се легализират с договори за консултантски услуги, а контрактите се сключват с дружества, собственост на роднини или приятели.
Шефът на агенция „Митници“ Ваньо Танов се яви в ГДБОП на разпит, четем на първа страница на 24 ЧАСА. Той е бил извикан от дознател във във връзка с операция Далаверата, при която бяха задържани митничари.
Изданието отделя 2 страници на темата за борбата с найлоновите опаковки. Според законови промени, предлагани от екоминистерството, клиентът ще има право да остави опаковката на закупения от него продукт в магазина. Например той ще може да махне найлона, с който е опакован стек бира и да премести кутиите в нормална торба.
Детски увеселителен парк от ново поколение има огромни шансове да бъде изграден в София, четем във водещата статия на ТРУД. За такъв парк, който да се появи в Младост, лобира главният архитект на столицата Петър Диков.
Бронзова статуя на италианския революционер Джузепе Гарибалди ще бъде издигната на едноименния софийски площад, информира НОВИНАР. Статуята ще бъде готова за посещанието на италианския премиер Силвио Берлускони в средата на юни, а площадът ще бъде лъснат основно.
Застраховките най-вероятно ще поскъпнат с 2 процента, ако парламентът приеме предложение на финансовото минсистерство, информира ДНЕВНИК. В проектът за Закон за данъка върху застрахователните перемии се казва, че дружествата ще плащат налог от 2 на сто върху премиите, като се запазва и 10-проценната ставка върху печалбата.
ПАРИ отбелязва, че въпреки запазването на ниските днъци у нас, страната ни си остава непривлекателна дестинация за чуждите инвеститори. Причината е наподготвената администрация, колебливото поведение на кабинета по антикризисните мерки и популисткото говорене срещу чуждите фирми.
Около 300 хиляди фирми са заплашени от служебна ликвидация след 1 януари догодина, пише първа страница КЛАСА. Тогава изтича 3-годишният срок, даден в Закона за търговския регистър, за задължителна пререгистрация на компаниите.
Заради липсата на пари има опасност сделките в държавата да се окажат блокирани, четем в СТАНДАРТ. Агенцията по вписванията е с орязан бюджет и не е плащала повече от шест месеца на фирмите, които поддържат търговския и имотния регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *