Преглед на печата

 
 

Труд пише на първа страница, че заради срив в локалната мрежа в главния компютърен център на МВР за пореден път беше блокирана системата за издаване на паспорти, както и работата на КАТ. За два часа вчера затвориха гишетата в приемните за издаване на лични карти и на Пътна полиция. Проблемът е във връзката между сървърите, но беше отстранен, уточнява изданието.
Заради липса на средства около 20 големи болници в страната масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, съобщава 24 часа. От юли им плащат според лимит със 17 процента по-малко. Сред най-засегнатите са ВМА, „Св. Георги“ в Пловдив, болниците в Шумен и Пловдив. Причината е, че здравната каса е платила изработеното едва до края на март, а и от следващия месец ще бъдат въведени строги лимити, уточнява изданието. НЗОК е внесла предложение да бъдат отпуснати 220 млн. лв. допълнително за здравеопазване. От тях 200 млн. ще са за болниците, а 20 млн. и още 7 млн. за лекарства, допълва изданието.
Болниците ще си получат изразходваните пари, но само за първите месеци на годината, информира Пари и публикува интервю по темата с председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.
Сега пише, че България ще бъде задължена да плаща лечение в чужбина по съответните европейски тарифи. Според европейските правила водещ трябва да е финансовият интерес на пациента, а не състоянието на бюджета на НЗОК.
ГЕРБ заплаши да спре парите на тютюнопроизводителите, ако те изпълнят заканата си да протестират и да преминат в гладна стачка заради намалените субсидии, информира Дума. Това обявили председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева и ресорният министър Мирослав Найденов.
Презастраховаме се пред Брюксел с дефицит от 3,8 на сто през 2010 г., четем в Класа. Според финансовия министър Симеон Дянков, дори и с актуализирания бюджет сме сред петте най-дисциплинирани държави в ЕС. Дефицитът в бюджета за тази година се очаква да бъде до 4,8 на сто на касова основа. Но изчислен съгласно европейската методология излиза 3,8 процента. „Ако нещата вървят по-добре в целия ЕС, ще сме и под него“, заявил Дянков на заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика, допълва Дневник.
Прокуратурата поиска 135 години за Маргините, пише Стандарт. Шестимата са подсъдими за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев и покойните вече Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов.
„От 12 юни пътуваме в Сърбия само с лична карта“, съобщава Новинар.
Монитор отбелязва, че заключението на българските учени от експедиция „Тангра“, която е събрала генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан, е, че прабългарите са дошли от Памир, а теорията за славянския ни произход не намира подкрепа при генетичен анализ.
Вестниците днес отделят място и на Световното първенство по футбол, което започва тази вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *