Преглед на печата

 
 
 

 

 

Септември почва с разпит на министри, пише „Труд“. Очаква се след края на съдебната ваканция магистратите да привикат на разпит Сергей Станишев, Асен Гагузов , Румен Овчаров и други техни колеги. Досъдебно производство се водело срещу служители на отговорни постове в 13 министерства, допълва изданието.
Друга тема от страниците на „Труд“ е твърдението, че министърът на финансите Симеон Дянков проявява нездрав интерес към имотите на „Информационно обслужване“ и Българска академия на науките. Изданието цитира думи на члена на борда на дружеството ген. Атанас Атанасов пред Българското национално радио. Пред „Новинар“ шефът на БАН Никола Съботинов отрича да има интерес за продаването на имоти на академията от страна на финансовото ведомство.
Преките чужди инвестиции у нас са се стопили със 78% през първото полугодие, показват данни на Българска народна банка, цитирани от вестник „Класа“. За този период капиталовложенията покриват едва 1% от брутния вътрешен продукт, като през 2009 г. са били 4,8 а сто, отбелязва вестникът.
Инвестициите са на критично ниско ниво, което показва, че бизнес средата все още е много неблагоприятна и не можем да очакваме кой знае какъв растеж, коментира за „Дневник“ макроикономистът Петър Чобанов.
Икономиката на България е замръзнала, въпреки разпространените миналата седмица позитивни макроданни, смятат икономисти, цитирани от вестник „Пари“.
Сиеста ще спасява българите от непосилната жега, отбелязва „Стандарт“. Вестникът цитира препоръка на синдикалисти фирмите и заводите да затварят за 4 часа по обяд, тъй като от 12.30 до 16.30 ч. било най-опасно, особено ако работодателите не са осигурили нормална температура.
Морето поевтинява за българите в края на тази седмица; от събота повечето хотели, които досега са работили главно с чужденци, обявяват намаления, пише „24 часа“. Причината е дупка между натоварения август и евтиния септември, поради която хотелите въвеждат т. нар. междинен сезон. Намаленията в цените започвали от 8% и стигали до 33% спрямо августовските.
Средно по двама софиянци на ден стават жертва на обезумели кучета – улични или домашни, като за половин година нахапаните от псета хора само в столицата са 402, съобщава вестник „Република“. Толкова са оплакалите се, които са имали нужда от ваксина, а не от операция. Всъщност обаче бройката на ухапаните, одрасканите и обезобразените е много по-голяма, коментира изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *