Преглед на печата

Парите, които се изплащат при болест, вече ще се получават за 20 дни, а не след месец, както е досега. Това съобщава 24 ЧАСА, като цитира новия управител на НОИ Сотир Ушев. Той обещава, че ще се опита в следващите четири години болничният лист да се подава директно от работника в НОИ, което ще ускори процедурата.

Водещата тема за СЕГА е отказа на държавата да събере поредната солидна порция милиони от длъжници. Става въпрос за 629 милиона лева – сумата по прекратените дела срещу длажници, поради несъбираемост от Агенцията за държавни вземания през миналата година.

В днешния брой на ПАРИ ще прочетете, че вече има 190 нови оферти в новия електронен регистър на публичните продажби. Това са имоти на длъжници обявени за продажба. Офертите в него се качват от частни съдебни изпълнители, а имотите се продават на цена, която е 75% от реалната им оценка.

„Очакванията на бизнеса в Централна и Източна Европа за 2009-та година стават по-ведри през май в сравнение с първите месеци на годината“. Това показва експресно проучване между 76 компании от 18 страни в региона на изследователското звено „Економист интелидженс юнит“. За цялото изследване можете да прочетете във вестник ДНЕВНИК.

КЛАСА цитира друго оптимистично изследване – на Евростат, който отчита за май, за първи път, нулева инфлация в еврозоната, а у нас тя е 3%. Изданието посочва, че икономистите очакват индексът на потребителските цени да падне до отрицателни стойности през следващите месеци.

НОВИНАР цитира оповестения отчет за работата на Министерството на правосъдието, според който през миналата година в затворите са влезли повече от 8 хиляди души, а на свобода са пуснати малко над 9 хиляди лишени от свобода.

От ТРУД научаваме, че по искане на комисията за отнемане на престъпно имущество, оглавявана от Стоян Кушлев, съдът е запорирал имоти, коли, акции и банкови сметки за повече от 2 милиона лева на петричкия бизнесмен Костадин Хаджииванов, известен като Коце Маца.

СТАНДАРТ коментира, че изборите са оставили градове и дори цели области на автопилот, след като губернатори, заместниците им и кметове масово са се кандидатирали за депутати и по спешност са напуснали постовете си.

ДУМА пише, че националният протест вчера пред Министерския съвет, организиран от КНСБ е част от общоевропейска синдикална инициатива, с цел да бъдат защитени хората от финансовата криза.

В МОНИТОР ще прочетете, че шест традиционни български луканки, пастърмата, филе „Елена“, роле „Трапезица“ и врат „Тракия“ стават европейски. Регистрацията на деликатесите ще отнеме повече от година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *