Преглед на печата

„Лекарствата поскъпнаха“, съобщава „Труд“ и уточнява, че от Асоцията на чуждите производители на лекарства са дали примери за причините, които удрят българите по джоба – много от предишния позитивен списък са отказали да кандидатстват в новия или се оттеглили, защото не ги удовлетворява процесът на реимбусация.

Друга причина е, че в предишния позитивен списък препарат, покриван от здравната каса и министерството е бил напълно безплатен и струвал 10 лева. В новия списък се появява от същия клас, но с цена от 5 лева. Моментално стойността става референтна, което означава, че вместо 10-те лева за първия медикамент, здравната каса започва да плаща само 5 лева. Експертите наричат явлението „продукт-призрак“, уточнява изданието.

И „24 часа“ отделя централно място на темата под заглавие: „Заради скандален спор между аптеки, дисктрибутори и здравна каса, доплащаме безплатни лекарства“. Който страда от диабет, епилепсия, паркинсон, щитовидна жлеза да събира пари, отбелязва изданието.

„Монитор“ също посвещава материал на фармацевтичния проблем, като съобщава, че фармацевти от Добрич отказали да продадат инсулин на пациент.

„Дневник“ отбелязва, че разходите за труд се увеличават. Причините са намаляването на работното време, заради кризата и по-високите минимални осигурителни прагове. Според данни на Националния статистически институт, разходите на работодателите за един час труд са се увеличили с 19,2 на сто през първото тримесечие на годината,спрямо същия период на миналата година. Същевременно намаляват с близо 5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2008-ма.

По-ниските цени няма да спасят туризма през лятото, е заглавието на темата в „Сега“. Заради липса на туристи и големите дългове, в края на годината банките могат да се окажат собственици на поне 300 хотела.

Животновъдите готвят протести в деня на вота – сигнализира от първата си страница „Дума“. От браншовите организации на фермерите заплашили, че ще митингуват из цялата страна след две седмици, ако политиците не изпълнят исканията им. За 24 юни готвят референдум по този повод.

Над 8 милиарда евро ще дадем за строежа на АЕЦ Белене“, казал шефът на „Рискинженеринг“ пред „Класа“. Руски експерти идват у нас, за да уточняват кредита за централата, пояснява изданието.

„Пари“ пък цитира Генадий Тепкян. В качеството си на вицепрезидент заявил – „Атомстройекспорт е готов да строи. Сключени са всички необходими договори за строеж на АЕЦ Белене“, казал той.

Под заглавие: „Руски комарджии щурмуват казината“, „Новинар“ разказва, че заради забрана за залагания в Русия от 1 юли, богати руски любители на хазарта се очаква да се насочат към игралните домове и българските казина.

„Ставаме руски Лас Вегас“, отбелязва на водещо място и „Стандарт“ и допълва, чакаме играчите на ролетка да спасят туристическия сезон.

„Класа“ препечатва статия на Файненшъл таймс под заглавие „Чувство за безсилие се стеле“, разочарование сковава България преди изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *