Преглед на печата

В 20 области в страната е обявен оранжев код за опасност заради силните ветрове, над 10 хиляди семейства останаха без ток в Западна България, съобщава Монитор. Ураганен вятър затвори пристанища, стотици сигнали заляха Гражданска защита, дървета падаха в цялата страна, пише Република.

Освен за капризите на природата вестниците пишат за проектобюджета, за проекта за изборен кодекс и за годишнината от 10-ти ноември 1989 година.
„Бюджетът ще мине, в парламента има здравомислещи“, убеден е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Интервюто с него в 24 часа е озаглавено „Политиците, свързани с мафията – ясни до една година“.
Под заглавие „Отбой за данък лукс“ Стандарт съобщава, че в последния момент вицепремиерът Симеон Дянков се е отказал от мярката, която предвиждаше богатите да се облагат с допълнителен налог. Това е станало на заседание на парламентарната група на ГЕРБ снощи.
Според Дневник обаче „данък лукс надвисва и над бизнес имотите“. Последният вариант предвижда допълнително да се облагат всички сгради с оценка над 300 хиляди лева, допълва вестникът.
„И ГЕРБ успя да доведе ОЛАФ във фонд „Земеделие“, гласи заглавието на първа страница на вестник Сега, който информира за поисканата от „Синята коалиция“ оставка на земеделския министър.
Дума и Пари коментират проекта за изборен кодекс. „Новият изборен кодекс обслужва само ГЕРБ. Срещу закона се обявиха от опозицията и неправителствени организации, пише „ДУМА“.
Под заглавие „190 страници, които не разтърсиха света“ Пари отбелязва, че новият изборен кодекс предлага плахи идеи за модернизация на процеса и претопля някои стари, вече изпробвани идеи.
Във връзка с годишнината от началото на прехода вестниците продължават да сравняват живота ни тогава и сега. „Младият висшист днес взема с 69 на сто повече от при Тато“, пише 24 часа.
„До 1989-та се чакаше поне 10 години за нова „Лада“. Сега официално регистрираните коли са над 3 милиона, отбелязва Труд и посвещава на годишнината коментарната си колонка на първа страница, озаглавена „Носталгия по бъдещето“.
На страницата си „Наблюдател“ Сега констатира: „Генерацията на днешните 40-годишни загърби мисията си, избра да се спасява поединично, а днес се утешава с вицове“.
От днес Дума започва поредица за прехода, която нарича „поредица за убиването на България“.
„Десетки хиляди вярващи ще могат да се помолят за здраве и късмет на свети Йоан Кръстител. Чудодейните му мощи идват в София в петък“, съобщава Стандарт.
„Силна магнитна буря удря Земята в четвъртък“, съобщава Монитор и предупреждава, че са възможни нарушения в биоритмите на организма.
„Биг бендът на БНР празнува половин век“, съобщава Дума и допълва, че трима диригенти ще ръководят тържествения концерт утре вечер в Първо студио на радиото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *