Преглед на печата

ТРУД излиза с оптимистична новина: „Троянски кон“ убива рака“. Революционна химиотерапия ликвидира туморните клетки, без да засяга здрави тъкани. Австралийски учени започват след седмица изпитания върху хора, пише вестникът на първата си страница.

„Проблем с лекарства на онкоболни от страна на здравното министерство няма“, казва здравният министър Евгений Желев, цитиран от ДУМА. „Онкоболни трябва да плащат по 10 хиляди лева месечно за лекарства“, пише НОВИНАР като цитира пациентски организации.

„Затварят операционни заради дефицит на лекари – 1750 хирурзи напускат България“, гласи водещото заглавие на МОНИТОР. „Лекари от Видин бягали в Румъния за пет пъти по-високи заплати“, пише изданието.

„Най-тежката вълна на кризата мина“ – констатацията е на премиера Сергей Станишев, цитиран от 24 ЧАСА. ДНЕВНИК обаче цитира Агенцията по вписванията и работодатели, че фирмите в несъстоятелност са се удвоили спрямо миналата година. „Сянката на фалитите пада над икономиката“, гласи заглавието на първа страница на вестника.

„Германските фирми остават в България, те са стратегически и не са дошли за кратко“, пише вестник ПАРИ на първата си страница, като цитира посланик Михаел Гайер.

Заминаващият си посланик на Германия е дал интервюта за няколко днешни вестника. „Тук продават немски домати – скандално е!“ – така е озаглавено интервюто за 24 ЧАСА.

Пред ТРУД посланик Гайер също говори за неизползвани ресурси, особено в селското стопанство. Заглавието на интервюто е „Братя Галеви стряскат повече от корупцията“. „Чакат ви тежки месеци, необходими са жертви от двама водещи лидери, прогнозира германският посланик.

Вестник КЛАСА публикува данни на Барометър инфо от симулационно гласуване, според които осем партии ще влязат в новия парламент.“Мажоритарният вот решава мнозинството“, пише СЕГА, като цитира интервю за БНР на Цветозар Томов от агенция Скала.

В анализ, публикуван в 24 ЧАСА Васил Тончев от Сова-Харис допуска небивала активност на парламентарните избори – „Надига се цунами от бюлетини – до четири милиона“, гласи заглавието на анализа. На две страници и с много снимки часовият вестник представя резултатите от работата на репортери под прикритие, които за три часа напазарували 500 гласа. „Цяла парламентарна група излиза 2 – 3 милиона лева, пише в репортажа.

„Мизата за продадена бюлетина скочи най-много край морето“, е установил СТАНДАРТ, който на фона на картата на България дава ценоразпис за купените гласове. „139 агенти в листите, половината от тях с шанс за парламента“ е друго заглавие в СТАНДАРТ.

Резултатите от проверката на Комисията по досиетата за агентите на Държавна сигурност в листите присъстват в почти всички всекидневници, но само информативно и не на първите страници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *