Преглед на печата

Водещите заглавия на някои от всекидневниците са посветени на икономически новини.

Дефлация в еврозоната за пръв път от десетилетия, пише Дневник. Цените на стоките и услугите в страните от еврозоната се понижиха за пръв път откакто през 1991 година започна събиране на сравними данни за региона. Дневник допълва, че дефлацията през юни е 0.1%, според предварителните данни на „Евростат“.

Инвестиционен фонд се превърна в поредната жертва на кризата у нас, пише на първата си страница Класа. Компанията обяви, че епрекратена работата по мащабен проект в района на Бяла, около Черно море. Стойността на комплекса се оценява на 1 милиард евро. Причина за спирането станали усложнени финансови условия.

В Пари ще прочетете обширно интервю с Лешек Балцерович, професор във варшавското училище по инокомика, бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша. Той е смятан за архитект на икономическите реформи в страната от 1982 г., които остават в историята на Полша като т.нар. шокова терапия.

Цените на новите лични документи ще скочат почти двойно, пише Сега. Това станало ясно при демонстрацията на биометричните паспорти в Института за специална техника към МВР. Още догодина ще бъдат подменени около 2 милиона и 800 хиляди паспорта и лични карти, обяви вътрешният министър Михаил Миков. Новинар допълва, чеоще на първата страница на личната карта ще има специален символ, който показва, че в документа има чип. В него се кодират и пръстовите отпечатъци. По страниците на паспорта ще има и различни водни знаци.

Средно около 60 лв на година вместо сегашните 20 ще струва на хората с централно отопление издръжката на топломерите, пише Монитор. Тройно по-високата сума ще плащат абонатите, които при наближаващата смяна на топломерите решат да си монтират от по-модерните уреди с дистанционно отчитане.

Дума отбелязва, че вЕвропа 22 милиона са децата с наднормено тегло, като всяка година броят им се увеличава с милион и 200 хиляди, цитирайки еврокомисаря Меглена Кунева. Представители на родителски организации настояват да се въведат задължителни модули по здравно образование през новата учебна година.

Само една двойка имало на теста по литература за кандидат-гимназистите в елитните училища в столицата, пише Труд. На изпита в София се явиха 6 хиляди и 42-ма тийнейджъри. Официалните резултати за цялата страна ще станат ясни днес, уточнява изданието.

Стотици тийнейджъри от Смолянско се борят за място в летни бригади тази година,съобщава 24 часа. Поради големия брой желаещи смените ще са по 10 дни. Общината плаща по 8 лева надница за труд от 8 до 14 часа, в които влиза и почивка от половин час.

Пещерняци откиха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон, пише Стандарт. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат набези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *