Преглед на печата

„Горивата се повишиха с още около 5 стотинки вчера, след като „Лукойл България“ увеличи цените им на едро – дизелът стигна 2.59 лева за литър, а масовият бензин А-95 – 2.50 лв“, пояснява вестникът.
Поскъпването на горивата е водеща тема и за Стандарт, който прави сравнителен анализ на цените в ЕС. „Фейсбук вдига шофьорите на протести срещу солените цени. В неделя седем лъча автомобили от цялата страна се събират в София. Превозвачите обмислят бойкот на 21 март, няма да возят стоки“, пише Стандарт и допълва, че министърът на транспорта е поискал проверка дали има картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.
Вестник Пари дава оптимистичен контрапункт – „Петролът спря да поскъпва“, гласи водещото заглавие на първа страница. „Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Нигерия имат възможност да компенсират намалените доставки от Либия, пише изданието.
Под заглавие „Моля ви, елате в Либия!“ Труд помества интервю със Сейф ал Ислам, вторият син на Муамар Кадафи, който призовава България да изпрати наблюдатели в Либия, за да видят, че властта има подкрепата на народа, че съветът на опозицията е съвет от самозванци и че бунтовниците са терористи.
В коментар за събитията в Либия в Новинар журналистът Петко Бочаров пише: „Кадафи ще си плати, няма мърдане, като диво прасе е притиснат в кьошето“.
„Столичната община наказа софиянци с по-висок данък заради стари грешки“, съобщава вестник Сега на първа страница. Според изданието по-високи с 50 до 100 процента сметки за данък сгради и такса смет са получили не отделни квартални улички, както казва заместник-кметът Минко Герджиков, а цели квартали като „Младост“ 1, 2, 3 и 4.
„42 общини са със запорирани сметки“ гласи водещото заглавие на Дума, който съобщава в подзаглавие, че БСП предлага на президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради скачащите цени и падащите доходи. В рубриката „Позиция“ е поместен коментар на Велко Вълканов, озаглавен „Държавата и хлябът“. Необходима е отговорна намеса в ценообразуването на насъщния“, смята авторът.
„Цените на храните ни бият европейските“, пише и Монитор. Водещият материал на първа страница е „Цигарите изчезват от бакалиите и българските филми“. „Докога ще има ненаказани пътни убийства“ – под това заглавие в коментар на Монитор се отбелязва, че законът все още позволява да прегазиш двама на три ракии и да се разминеш с условна присъда.
В 24 часа можете да прочетете всички подробности около скандалния доклад на Сметната палата за отклоняване на средства от лекарствата за онкоболни за строителство и заплати. Дадени са отговорите на трима министри и е публикувано интервю с председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров. Водещата тема на броя е представена под заглавие „Онлайн игри грабят децата с по 4.80 лв. на SMS. След сигнал на родители вестникът прави разследване за игрите и посвещава две страници на тази тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *