Преглед на печата

„Има теч на цезий, ядреното гориво започнало да се топи, трима облъчени, хиляди евакуирани“ – това са акцентите на 24 часа за аварията. Стандарт отбелязва, че отровният облак пълзи към Съединените щати.
„Ядрен ужас“ – това е голямото заглавие на първа страница на Труд. „Аварията е от 4-та степен по международната скала на атомните инциденти. Властите раздават йод на населението в района на катастрофата“, пише Труд. Вестникът дава мнението на руския учен академик Евгений Велихов, според когото авария като Чернобилската е изключена в японска АЕЦ, тъй като при техните реактори няма графитни пръти и няма какво да гори. „За нас няма опасност от радиация“ – това казва в интервю за Труд председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. „Няма пренос на радиоактивни вещества над страната. Ситуацията е нормална“, отбелязва Сергей Цочев. По повод последиците от земетресението Труд пише, че една от най-технологичните нации в света остана за 25 часа без мобилни телефони и контактуваше със света единствено чрез социалните мрежи. „Благодаря на Бога за Фейсбук“, пише един жител на Токио.
Под заглавие „Цунами и за икономиката“ Стандарт прогнозира, че опустошителното земетресение в Япония ще окаже сериозно влияние върху световната икономика. „Светът може да бъде изправен пред нова рецесия с непредвидими последици“, коментират икономисти.
Други теми в днешните вестници – „Днес предстои протестът на жълтите стотинки“, съобщава Труд и допълва, че се очаква близо 20 хиляди души да се включат в протеста срещу високите цени на горивата.
„Пет хиляди се бутат за работа в чужбина. Разочаровани са, че се иска квалификация и език“ – така 24 часа съобщава за организирана в столицата трудова борса. „Премиерът при Велчев за спецсъда“, съобщава още часовият вестник. „Бойко Борисов ще посети утре главния прокурор Борис Велчев, за да разсее притесненията му, че ще се създаде колосален хаос с новия спецсъд и прокуратура. Преди дни държавният обвинител поиска създаването на новите държавни органи да се отложи от август за януари 2012 г, тъй като има редица неясноти как те ще функционират“, допълва изданието.
„В Европа позлатяват инженерите, норвежци привличат наши специалисти с 12 бона заплата“, пише Стандарт на първа страница. „Суперзаплати за машинни и електроинженери предлага и Германия, допълва вестникът. „Искаме ЕС да свали акциза за горивата – през уикенда съвещания при премиера за цената на дизела“, съобщава Стандарт.
Под заглавие „Радиоводещ спасява самоубийци“ Стандарт публикува голям очерк за водещия в нощния блок на Програма „Хоризонт“ Ники Атанасов. „На 22-ри март в зала „България“ журналистът Николай Атанасов, прочул се като българския Висоцки, ще изнесе концерт, с който ще отбележи шестдесетата си годишнина. Концертът ще се предава директно по програма „Хоризонт“, съобщава Стандарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *