Преглед на печата

21 млн. лева изхарчили партиите за изборна търговия
в. Новинар
Близо 21 млн. лева са похарчили партиите за изборна търговия за вота на 5 юли. Това заяви социологът Антоний Гълъбов от асоциацията „Прозрачност без граници”. Това по негови думи това прави три пъти повече от сумите, които политическите сили са заделяли за купуване на гласове на евроизборите. Тогава те общо са похарчили 8 млн. лева. Гълъбов заяви, че тези пари обаче в по-голямата си част не са достигнали да обикновените хора, а основно са влезли в джобовете на така наречените дилъри, които реализират изборните сделки. Сумите, давани на ръка на гражданите, за да продадат вота си, са варирали от 20 до 50 лева. В някои случаи е била предлагана дори и храна и или нова работа.
Свалят рентата в Добруджа
в. Стандарт
Нивите поевтиняват заради кризата. Арендаторите се заканват да намалят рентата, която плащат заради рецесията. Така собствениците на земеделски парцели, които ги дават под наем, ще получат по-малко от миналата година. Наемът на декар нива в момента е 40-50 лв., което ни нарежда на трето място в Европа, след Англия и Дания. Средната рента в европейските държави е 10 евро, каза шефът на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.
Всяка година едно и също, коментираха собственици на земя искането за по-нисък наем на нивите. „Арендаторите най-редовно ни мамят с рентата. Ако годината е добра и получат богата реколта, свалят наема и се оправдават, че цените на продукцията им паднали. Ако е лоша – нямало как да я покрият, сега се оправдават с кризата“, коментираха собственици на ниви в Добруджа.
Такситата със 70% спад на оборотите
в. Стандарт
Около 70% спад на оборота си отчитат таксиметровите компании. От Националната асоциация на таксиметровите шофьори твърдят, че в София около 1000 таксита са спрели дейност, а във Варна – около 700. Средната цена, на която возят жълтите коли у нас, е 60 ст. на километър. За сравнение в Македония тя е 1,80 лв., а в Румъния – 1,60 лв. Засега обаче не се предвижда промяна на тарифите. Само една фирма в Сливен е смъкнала цените на 35 ст., но ефектът е минимален, обяснява Яне Янков, председател на Националната федерация на таксиметровите шофьори.
Опасните сгради в столицата ще се бутат по-бързо
в. Сега
Приетата преди половин година наредба на Столичната община за принудително укрепване или събаряне на опасни сгради отива на поправителен. Наредбата още не се прилага, но от общината са решили, че сроковете за налагане на принудителни мерки в нея трябва да бъдат сериозно съкратени.
В момента от отказа на собствениците сами да заздравят или премахнат сградата до принудителното й събаряне дори на хартия минават месеци. Занапред към бутане на сградата ще се пристъпва в рамките на 1 месец от констатираното на място нежелание на собствениците да изпълнят заповедта. Повече власт се дава и на районните кметове, които сами ще предлагат необходимите строително-монтажни дейности. Сега тази отговорност е централизирана в голямата община, но води до сериозно бавене на процедурите. По преписките задължително ще се произнася и инвеститорски контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *