Преглед на печата

 
България е изпълнила всички технически критерии за присъединяване към „Шенген“ и за контрол на сухопътните граници, е заключението на доклада от последната проверка на експертна комисия в страната, пишат „Дневник“, „Сега“ и „Стандарт“. Изданията цитиратинтервю на посланика на България в Европейския съюз Бойко Коцевза Българското национално радио. Така формалните препятствия са преодолени, но остава тежката политическа дума на Германия, Франция, Финландия, Холандия и Белгия, допълва „Труд“. Според дипломати в Брюксел София и Букурещ имат реални шансове за положително решение още до юни. Ако това не стане, ще трябва да чакаме до септември.
На границата ще трябва да обясняваме на митничарите с колко пари тръгваме и за какво ще ги харчим, пише „Стандарт“. Сега декларираме само суми над 10 000 евро, но подготвена промяна във валутния закон ще разреши на митничарите да ни проверяват и за най-дребните суми. Ще бъдат проверявани предимно „тузари“, уточнява вестникът.
Енергийни гиганти имат интерес да инвестират в България, пише „Класа“. Френската „Газ дьо Франс“ възнамерява да вложи 100 млн. евро в енергийни централи за преработка на биомаса у нас, а американската „Уестингхаус“ отново предлага ядрените си реактори.
Над половината от подземните гаражи в новопостроените кооперации не се използват по предназначение, защото са много тесни, отбелязва „Монитор“, като цитира брокери от столичните агенции за недвижими имоти и предприемачи. Тесните парцели не давали възможност и за изграждането на нормални апартаменти. Панелните блокове в София са в окаяно състояние, много от тях скоро ще се превърнат в гета, а до 10 години ще рухнат, ако не се санират, предупреждават столичният заместник-кмет Иван Сотиров и общинският съветник Атанас Черешаров, цитирани от „Дума“. Сотиров предлага данъчни облекчение за собствениците, които искат да санират блокове, и санкции за тези, които не поддържат постройките.
С решение на общинарите Созопол дава парче от морето на частник, пише „24 часа“. През 2009 г. в границите на поземлен имот са включени 576 квадрата от акваторията на залива. Областната управа е сезирана в началото на тази година и обжалва, тъй като, според юристи, решението е довело до промяна на държавната граница.
Интересите за застрояване на Пирин изкараха 300 души на протест срещу пратеници на Европейската комисия в Банско, отбелязва „Сега“. Местните посрещнаха с жива верига експертите, които са у нас заради 2 наказателни процедури срещу България за нарушения на екологичното законодателство.
Поведението на правителството по въпроса с поскъпването на храните е темата на деня за вестник „Пари“. Кабинетът се държи като нехомогенна сбирка от популистични единици, всяка със собствено виждане и всяка със собствените си некоординирани действия, отбелязва изданието.
Антимафиотите и други организации настояват да бъде създаден регистър на педофилите, където да могат да се видят освен имената и снимките им, пише „Новинар“. Идеята е до регистъра да имат достъп всички граждани.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *