Преглед на печата

Той ще събира, обработва и съхранява медицинските грешки. Целта е пациентите да са по-защитени и небрежността на докторите да не се прикрива, предложиха от лекарския съюз. Грешките на лекарите да влязат и в Наказателния кодекс, предложи зам. главната прокурорка Галина Тонева.
в. „24 ЧАСА“
„Тайна сбирка на футболни босове“
Тайна сбирка си направиха босовете на големите столични клубове Николай Гигов, Тодор Батков , Димитър Борисов и Венцеслав Стефанов. Те се обединяват за нова държавна политика в спорта, както и за спешно решаване на проблемите с базата. В най-скоро време официално ще обявят исканията си до правителството. Четиримата босове на клубове в София са имали тайна сбирка в столицата, научи 24 часа от няколко независими източника. На едно място са се събрали Тодор Батков, Николай Гигов, Димитър Борисов и Венцеслав Стефанов. Те са се заели с формулирането на искания към държавата и правителството.
в. „СТАНДАРТ“
„Трайков без най-милото“
Делят министерството му, дават енергетиката на експерт
Трайчо Трайков може да остане без най-милото си – енергетиката. Разделяне на икономическото ведомство обмисля премиерът Бойко Борисов, довериха за „Стандарт“ източници от изпълкома на ГЕРБ. Идеята била Трайков да запази икономиката и туризма, a енергетиката да мине в ръцете на експерт от НЕК. Със сигурност обаче това няма да е шефът на компанията Красимир Първанов, уточни източникът. В момента управляващите гледат под лупа най-добрите специалисти в НЕК. Все още не било окончателно решено дали енергетиката ще е министерство или агенция.
„Бърза помощ на АТВ“
Лекарите от малките селища да оказват спешна помощ, качени на АТВ.
Това хрумна на Бойко Борисов при откриването на юбилейното десето издание на Гран при към федерацията по мотокрос.
Премиерът се загледа в малкия всъдеход и оживено коментира, че такъв би бил подходящ за Бърза помощ. Особено за трудно проходимите райони с лоши пътища.
 
в. „НОВИНАР“
„35 лева за полицейски буркан в интернет“
До 3 години затвор дебнат продавачите и кандидат-собствениците
Всеки кандидат-бандит може да заприлича на полицай без почти никакво усилие. Полицейска униформа, кубинки, качулка, палка, белезници, дори синя лампа. Това са все атрибути, които може да намерите в интернет, по магазините или пък пазарите, установи проверка на „Новинар“. „Продавам полицейски буркан. Цвят – син. Тип – капка, на 12 волта към запалката с магнит. Не употребяван. Цена – 30 лв.“ Това гласи само една от актуалните оферти в интернет. Тя е придружена и от снимки на предлаганата стока. Оказва се, че чл. 175, ал. 4 от Закона за МВР убягва на доста хора. Въпросният текст гласи: „Забранява се на лица, неупълномощени със закон, използването на униформено облекло, символи и отличителни знаци, полицейски лампи, маскировъчни качулки или надписи, въведени за структурите на МВР и показващи принадлежност към тях.“
„Плащаме 40 на сто от здравните разходи от джоба си“
40 на сто от разходите за здравеопазване плащаме от собствения си джоб, съобщи доц. Илона Томова от Института за изследване на населението и човека към БАН. По думите й страната ни се нарежда на последно място в Европа по средства, отделени за лечение. На глава от населението се падат едва 734 долара, като в Испания например сумата е 2600 долара. България е на дъното по разходи, които държавата прави за здравеопазване.
Според специалиста това, че ни се налага да плащаме за медицински услуги, води до обедняване на населението. Това засяга и хората с високи средни доходи, които са с болен в семейството или самите те страдат от някакво заболяване.
в. „ДНЕВНИК“
„Българите намаляват, избирателите се увеличават“
Партиите бездействат срещу фантомите в списъците
Въпреки че българското население намалява, както потвърдиха и данните от последното преброяване през февруари 2011 г., вероятно и на изборите наесен ще бъде спазена традицията хората в избирателните списъци постоянно да се увеличават. Не само няма изгледи т.нар. мъртви души да бъдат заличени, но според социолози и наблюдатели те дори стават повече. Политическите партии обаче не дават признаци, че искат да пресекат явлението. Неофициалното обяснение на техни представители е, че то ги устройва. Едните използват „фантомите“, за да надписват гласове в своя полза, другите намират „извинение“ за незадоволителните си резултати.
„Плащането на час става възможно“
Министърът на труда Тотю Младенов и работодателите подкрепиха идеята да се въведе минимално почасово заплащане. Синдикатите също не възразиха срещу него, но при условие че то няма да отмени минималната заплата. Аргументите за почасово заплащане са, че чрез него ще се създадат повече възможности за заетост и това ще намали безработицата. Хората ще могат да работят на няколко места по няколко часа и в крайна сметка да получават повече от сегашното минимално месечно възнаграждение от 240 лв. Проблем пред бързото въвеждане на по-гъвкавото плащане е как ще се осигуряват служителите, работещи на няколко места, и как ще се зачита стажът им.
в. „КЛАСА“
„Разногласия в Европарламента блокираха общо решение за ядрена безопасност“
Резолюцията и мораториумът към нея щяха да навредят на втората атомна централа и на блоковете край Козлодуй, твърдят наши евродепутати
Европейският парламент отхвърли вчера предложението за обща резолюция за ядрената безопасност на общността, съобщиха от секретариата в Страсбург. Депутатите гласуваха с 264 гласа „за“, 300 „против“ и 61 „въздържали се“. Резолюцията не бе приета заради несъгласията на депутатите по редица глави на документа. Това доведе в крайна сметка до неговото отхвърляне, обясни пред „Класа“ евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.
Според него подобен документ може да се одобри едва след като се изясни ситуацията в японската АЕЦ „Фукушима“ и какви действия се предприемат там за ограничаването на радиационната катастрофа. В момента трудно може да се прецени дали скоро ще има нова резолюция за ядрената безопасност в Европа, каза Уручев.
„ЕЦБ вдигна основната лихва за първи път от юли 2008 г.“
Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение вчера да повиши основната лихва в еврозо-ната с 25 базисни пункта до 1,25%. Това е първото повишение на основния лихвен процент от юли 2008 г. насам, когато институцията започна да го понижава, за да се бори с икономическата и финансовата криза. Според управителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише покачването на лихвите ще помогне да се задържат инфлационните очаквания. „Рисковете остават балансирани“, убеден е банкерът.
в. „ДУМА“
„Протест на медици с 300 лева заплата“
За година 40 сестри напуснали, никой не е назначен
Вместо с тържество медицинските работници от МБАЛ „Св. Петка“ във Видин отбелязаха празника с протест. Сестри със 7 нощни дежурства и 18 години стаж получавали по 230 лв. Средната заплата на лекарите е 360 лв. Заради ниските доходи от началото на 2010 г. досега близо 40 медици са напуснали болницата. „Преди време закрихме в болницата инфекциозното отделение, миналата година – урологията“, припомниха медиците.
Исканията на протестиращите са за основни заплати, както са заложени в Националния колективен трудов договор в здравеопазването – за медицинска сестра 440 лв., за лекар – 650 лв.
в. „СЕГА“
„Всеки европроект в регионалното министерство е с нарушение“
Всеки проект, който кандидатства за финансиране от европрограмата „Регионално развитие“, е с грешка и това е потенциална заплаха за налагане на финансови корекции. Това призна пред депутатите от комисията по контрол на евросредствата зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
„Почти във всеки проект без изключение срещаме трудности или в процеса на тръжната документация, или в етапа на сключване на договора“, обясни тя. По тази оперативна програма основен бенефициент са общините. Някои от грешките са технически, а финансова корекция се налага само тогава, когато има щета за бюджета, допълни Павлова.
Регионалното министерство е въвело т.нар. предварителен контрол, за да сведе до минимум риска от налагане на наказания. Заради многото грешки обаче се бавят съгласувателните процедури и обявяването на процедурите по закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като документите на общините се връщат по няколко пъти за поправка.
„Мораториумът за строеж на нови АЕЦ в ЕС бе отхвърлен“
Европейският парламент отхвърли в зародиш идеята да се наложи мораториум върху изграждането на нови ядрени мощности в ЕС заради аварията в АЕЦ „Фукушима“.
Проектът предвиждаше ЕС да повиши изискванията за безопасност и за целта всичките 143 реактора в съюза да бъдат подложени на задължителни стрес тестове, а до провеждането на изпитанията и анализа на резултатите всички нови проекти да бъдат замразени.
в. „ПАРИ“
„Безконфликтни интереси“
Синът на директора на НЕК Красимир Първанов – Петър Първанов, участва в няколко енергийни фирми и има собственост в соларен парк. Паркът е пуснат в експлоатация миналата година и е открит лично от шефа на НЕК. На практика бащата и синът са в търговски отношения
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Октопода застава пред Темида“
Тарторът на Октопода Алексей Петров ще се изправи пред Темида. Той бе привикан вчера в Националната следствена служба, където му беше предявено окончателното обвинение. Така малко повече от година след ареста му той ще бъде изправен на съд. Обвиненията срещу него са за рекет, изнудване, опит за убийство. Ако бъде признат за виновен, Трактора може да отнесе доживотен затвор.
в. „МОНИТОР“
„Доктори агенти ще пресичат лекарските грешки“
Премиерът Борисов присъства на официалното откриване на обновената клиника по очни болести в столичната Александровска болница вчера.
Пред спешните центрове в страната много хора чакат да получат медицинска помощ.
Доктори информатори ще има във всяка болница, клиника и дори в спешните центрове. За това ще настоява управителният съвет на Българския лекарски съюз на извънреден събор на съсловната организация, която ще се проведе след седмица, съобщи неговият председател д-р Цветан Райчинов по време на кръгла маса за лекарските грешки, която се състоя в София вчера. На нея освен представители на лекарското съсловие присъстваха и такива от прокуратурата, МВР, депутати, експерти – лекари и членове на пациентските организации.
„Касиерки на курс по антитероризъм“
Разследват 4 банди за последния обир на 2 млн. лв. от трезора на ДСК в София
27-годишният Стефан Христов се предава на полицаите, след като държа шестима заложници в плен близо 40 часа.
Полицай охранява обрания банков трезор в столичния квартал „Младост“.
Полицаите изрязали ключалката, за да я изследват за оставени следи от извършителите, които заключили след себе си.
в. „ПОЛИТИКА“
„Близо до ада, далече от рая“
Седемдесет километра. Само толкова още е трябвало да измине малката лодка, за да стъпят нейните пасажери в рая на италианското островче Лампедуза. Те са имигранти от Сомалия и Еритрея. Бягат от ада на нечовешкия глад и гражданската война. Като хиляди други. Тяхната лодка обаче не стига до Обетованата земя. На 6 април, сряда, към 4 ч. призори плавателният съд потъва. Цяло чудо е как той изобщо-е успял да се отлепи от либийския бряг. Дължината му е едва около 13 метра и според специалисти може да побере максимум 35-40 души. Не е за вярване, но на тази лодка е имало 200. Спасени са едва 50 от тях.
в. „168 ЧАСА“
„Продават деца за ходжи“
Български деца, предимно от мюсюлмански произход, са предоставяни за отглеждане в училището за имами в село Делчево, община Исперих. Срещу пълномощно за отглеждане на 9-годишни момчета родителите им всеки месец са получавали по една минимална работна заплата.
Български деца, предимно от мюсюлмански произход, са предоставяни за отглеждане в училището за имами в село Делчево, община Исперих.
Училището е във връзки с радикалната ислямска секта „Сюлейманджилар“, твърдят пред „168 часа“ високопоставени източници от мюсюлманската общност у нас.
в. „УИКЕНД“
„Батето бере душа“
Приет в болница по спешност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *