Предвиждат кампанията „Неочаквана ваканция“

30 безплатни почивки у нас ще бъдат разиграни с томбола. Това предвижда кампанията „Неочаквана ваканция“ на Министерството на туризма, съобщи пред „Стандарт“ министър Николина Ангелкова. 

В жребия могат да се включат всички, които са направили резервация за поне три нощувки в родните курорти в периода извън активните месеци. Целта е да се насърчи вътрешният туризъм. Срокът за участие е до 10 декември, а победителите ще бъдат изтеглени не по-късно от 15 декември. Сайтът, на който ще бъдат обявени наградите и на който ще могат да се регистрират участниците, е www.neochakvanavakancia.bg/. Там са обявени и условията за участие. „Чакаме ръст в броя на туристите и през зимата с 5-10% след рекордното лято“, заяви Ангелкова.

През последните две години туристическият ни сектор бележи постоянен ръст. Това се дължи основно на ръст в броя на гостите от съседните държави, както и от основни пазари като Германия и Великобритания. Близо 7,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България до края на септември 2017 г. Ръстът спрямо същия период на предходната година е с около половин милиона повече души, избрали за своята ваканция България, съобщиха от Министерство на туризма, базирайки се на данните на Националния статистически институт.

Най-много гости е посрещнала страната ни от Гърция и Румъния, като в топ 10 на емитиращите пазари следват Германия, Русия, Турция, Македония, Полша, Сърбия, Великобритания и Украйна. С 10 на сто повече гърци са посетили страната ни за първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на предходната година. Близо 890 000 са били гостите от южната ни съседка. Над 810 хиляди туристи от Германия са почивали у нас до края на септември, което е с 6% повече в сравнение с миналата година. Над 12 процента е увеличението и в броя на посещенията от Турция, като над 485 000 са комшиите, които са посетили страната ни до края на септември. Равносметката за летния туристически сезон също е положителна. Според статистическите данни през периода юни-септември общият брой на чуждестранните туристи у нас е 5,3 млн. Ръстът спрямо същите месеци на година по-рано е 5,7%.

Приходите от международен туризъм в периода януари-август са 5,2 милиарда лева по данни на БНБ. Очакванията на Министерството на туризма за зимния сезон са да бъде отбелязан ръст между 5 и 10% в посещенията на чуждестранни туристи в сравнение със зимните месеци на миналата година. От ведомството отбелязват, че това са прогнозни данни, по-точни ще могат да се обявят в края на месеца. Очакваните добри резултати са на база данни от трите големи летища Пловдив, Варна и Бургас. Информацията за планираните полети до тях показва, че се очаква да пристигнат повече от 150 000 пътници. Според предварителните данни през зимните месеци на летище Пловдив пътниците ще са близо 2 пъти повече спрямо миналия зимен сезон. Прогнозите са летищата Варна и Бургас да посрещнат съответно 52 и 31 процента повече пътуващи в сравнение с миналата година. Освен това на тези летища пристигат около 10% от всички туристи, които се очаква да дойдат у нас през зимния сезон 2017/2018. Ръстът може да бъде и още по-значителен, тъй като много от туристите идват с лични автомобили или друг превоз, допълват от Министерството на туризма.

 

Правим кашкавал и сирене в Беларус. Българското предприятие „Генезис“ строи фабрика за производство на млечни продукти до гр. Могильов в Беларус, като инвестицията е за около 8 млн. евро. Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Това стана ясно на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и министъра на данъците и таксите на Беларус Сергей Наливайко.

Българската компания „Булфарма“ разширява производство си на препарати за селското стопанство в предприятието си до Минск, като основно използва български суровини. Един от най-разпознаваемите ресторанти в беларуската столица е български – компанията „Грандсон“ допреди една година е стопанисвала ресторант „Габрово“ в Минск. Сега тя работи с ресторант „София“ в Минск и ресторант „Габрово“ в Могильов. В процес на реализация са и нови български проекти в Беларус, става ясно по време на срещата.

„Тези компании могат да бъдат използвани и като предпоставка повече представители на българския бизнес да се запознаят с възможностите, които може да предложи беларуската икономика, като се надявам и съвместните ни контакти да доведат и до ръст на инвестициите от Беларус“, посочи зам.-министър Манолев. По време на срещата и беларуски компании представиха възможностите си в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето, информира в.Стандарт.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Беларус заедно с бизнес делегация за провеждането на Междуправителствена българо-белоруска комисия за икономическо сътрудничество.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *