Предлагат данък да покрива щети от природни бедствия

Нов модел за покриване на имуществените щети при земетресения и наводнения предлага застрахователният бранш. Идеята е данъкът върху застрахователните премии да постъпва в специален фонд, обясни Кирил Киров от Асоциацията на българските застрахователи. А натрупаните в него средства да се използват за покриване на щети при евентуално настъпване на природни бедствия.

За 2014 г. от данъка върху застрахователните премии се очаква в бюджета да постъпят 33,3 млн. лв.

Според Киров фондът, в който да отиват налозите, може да е част от сега действащия фонд за бедствия и аварии. Управлението му може да става на принципа на публично-частното партньорство, като с конкурс бъде избран инвестиционен посредник.

Дълги години застрахователният бранш лобира за създаването на така наречения катастрофичен пул. Идеята при него е всички собственици на имоти задължително да ги застраховат, като средствата постъпват в пула. Тя обаче не се възприе заради допълнителната тежест за населението. Самите застрахователи все още не са единни как точно да бъде организиран катастрофичният пул. В Европа такъв има в 10 държави. Сред тях са Дания, Франция, Исландия, Холандия, Норвегия, Румъния и др. Катастрофичните пулове там покриват различни рискове, а и финансирането е различно. Например в Румъния се плаща задължителна минимална премия, а в Холандия парите идват изцяло от държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *