Предлагат да има омбудсман и в по-малките общини

Народни представители от Реформаторския блок предлагат промяна на Закона за местно самоуправление, която да изисква от общинската власт назначаването на обществени посредници за общините с над 20 000 жители.

Предложението е входирано в деловодството на парламента в последния ден преди лятната ваканция на депутатите, съобщават от БГНЕС. За общините, които имат по-малко от 20 000 души население, изборът на общински посредници ще е пожелателен.

„Общинският посредник“ бе въведен със законодателството още през 2003 г., но по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 265 общини, само в 9 има избрани омбудсмани. И занапред изборът на местни посредници ще става от Общинските съвети. За разлика от досегашната процедура, която изисква подкрепа от 2/3 от гласовете на съветниците, занапред за избор на омбудсман да е нужно обикновено мнозинство, предлагат още депутатите. Омбудсманите ще са независими от кмета и Общинския съвет, като мандатът им ще е пет годишен, с една повече от този на общинарите. Заплатата на местните омбудсмани да е 80% от тази на кмета, искат още депутатите информира infostock.bg.

Основната роля на общинския посредник е да разглежда жалби на населението за нередности на местната администрация, както и да има задължението да информира прокуратурата, ако се появят съмнение за престъпление на общинската власт.

Местният омбудсман ще има двуседмичен срок, в който трябва писмено да информира сезиралите го с жалба граждани за действията, които са предприети по подадения сигнал. Веднъж в годината Общинският съвет ще получават отчетен доклад, а на всеки шест месеца, ще се изготвя и отчет за входираните жалби от гражданите до общинския им посредник.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *