Предлагат нов данък върху нездравословните храни

Здравното министерство предлага промяна в Закона за здравето, с която акциз да плащат не само производителите на алкохол и цигари, но и тези, които правят нездравословни храни. Това съобщи в Смолян зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

„Предлагаме промяна в текста за храни, които съдържат сол над 5% – нездравословни храни, да плащат акциз. Това ще бъде една открита война. Надявам се пораженията за нас да не са много тежки“, каза зам.-министърът. Като пример за вредни храни той спомена чипсове и бургери от големи вериги.

Пред „Труд“ от министерство на земеделието посочиха, че все още колегите им от Министерство на здравеопазването не са ги запознали с проекта си.

До момента две държави в ЕС са въвели специфични данъци върху храните – Дания и Унгария. Дания въведе данък върху съдържанието на мазнини в зехтина и растителните масла като мярка срещу нездравословното хранене и повишаване на продължителността на живота.

Налогът там се изчислява на базата на масата на съдържащите се в продуктите мазнини и е 16 датски крони (2,90 долара) на кг мазнина. Новият данък там доведе до увеличаване на цената на хамбургерите с 0,15 долара, а зехтинът с 0,40 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *