Предложение: Малките компании да не се регистрират по ДДС

Две облекчения за малките компании предложиха депутати от Реформаторския блок, но и двете не получават одобрение от ГЕРБ. Внесеният законопроект предвижда фирмите да са задължени да се регистрират по ДДС при оборот от 200 хил. лв. Другото е малките и средните фирми да не трябва да одитират отчетите си.

По-ключово е предложението за данък добавена стойност. Сегашният праг от 50 хил. лв. не е променян от началото на века. Днес компаниите с реална дейност надхвърлят в пъти летвата. Огромната маса ще надскочат и предложеното сега ниво от 200 хил. лв. Но за тези, които сега започват или се двоумят дали да работят, разтоварването от месечните административни и счетоводни разходи ще е облекчение. За бюджета промяната не би трябвало да донесе загуби. Не така обаче смята председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова. „Категорично не подкрепям законопроекта, защото той отваря широко вратата за сивия сектор.“

Точно сивият сектор обаче зависи от държавата, а не от прага по ДДС, а източването на данъка става винаги със съдействие на данъчен служител, който го възстановява.

Аргументите „за“ промяната

Предложенията са на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Вили Лилков и Петър Славов, които внесоха в сряда в парламента проекти за промени в Закона за счетоводството и Закона за ДДС.

В момента всяко данъчно задължено лице, което достигне 50 хил. лв. облагаем оборот, трябва задължително да се регистрира по ДДС, а това е свързано с високи изисквания към счетоводните отчети, подаване на справки-декларации всеки месец, както и воденето на дневници за покупки и продажби по ДДС. Вносителите на промените посочват, че в резултат „много търговци предпочитат да се „задържат“ под установения праг от 50 хил. лв. оборот, за да не се регистрират по ДДС и не отчитат част от приходите си“. Мерките целят да въведат облекчения за малките предприятия, които понесоха основния удар от икономическата криза, обобщават депутатите в мотивите към законопроектите.

Вдигането на прага до 200 хил. лв. би зарадвало и много физически лица, които също са длъжни да се регистрират по ДДС, ако получават доходи над 50 хил. лв. и ако тези доходи не са от трудови договори, а примерно от наеми, хонорари и възнаграждения (на хора със свободни професии и друга независима икономическа дейност).

Същевременно, ако задължителният праг се увеличи до 200 хил. лв. оборот, това няма да се отрази на фирмите с по-нисък оборот, които все пак искат да се регистрират по ДДС, защото имат възможност да го направят при желание. Предимството на регистрацията по ДДС е в това, че те могат да възстановяват ДДС и понякога това е задължително изискване на насрещния партньор.

Очакванията на вносителите са, че тази промяна ще доведе до изсветляване на част от сивата икономика и до повече данъчни приходи в държавния бюджет. Те ще разтоварят и частично данъчната администрация от администриране по ДДС на малки и микропредприятия с изключително малки обороти.

И през февруари, и в началото на юни министърът на икономиката Божидар Лукарски също се обяви за подобна промяна, за да се осветли икономиката, и припомни, че според европейска директива прагът за регистрация е 100 хил. евро. По думите му от февруари обаче 100 хил. евро е висок праг за България и трябва да се обсъди с Министерството на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *