Предпазлива стабилизация на петролните цени над двумесечни дъна

Петролът се търгува недалеч от неговите двумесечни дъна, достигнати през миналата седмица, като инвеститорите са в очакване на редовни седмични данни за американските петролни запаси на Енергийната информационна администрация (EIA).

Вчера цените на „черното злато“ се понижиха с над 1% за втори пореден ден на търговия на фона на поскъпването на щатския долар на валутните пазари и подновените в последно време опасения около глобалното свръхпредлагане на петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижиха във вторник с 1,3%, като в началото на днешната търговия дори удариха за кратко дъно от 44,50 долара за барел – малко над двумесечното дъно от миналата седмица около 44,42 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт „брент“ пък се понижиха с 1,4% към 46,54 долара за барел, но и те успяха да ограничат своите загуби над двумесечното дъно от 11-и юли около 45,90 нивото.

Последва предпазливо повишение, след като Американският петролен институт (API) отчете намаляване на седмичните петролни запаси в САЩ с 2,3 млн. барела при средни прогнози за понижение с 2,1 млн. барела. В същото време обаче запасите на бензин нараснаха с 805 хил. барела, което е сигнал, че през традиционния силен летен сезон за пътуване има необичайно слабо търсене за автомобилни горива.

Именно този факт (повишение на запасите на бензин) не позволи по-съществен отскок на петролните цени след доклада на API, като към настоящия момент фючърсите на американския лек суров петрол за август (чийто падеж е по-късно днес), се повишават с 0,45% към 44,85 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт „брент“ с доставка през септември нарастват с 0,69% към 46,98 долара за барел.

Инвеститорите на пазарите на суровини са в очакване на официалните данни на EIA за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17.30 ч.), като разчитат на тяхно понижение за девета поредна седмица при средни прогнози за спад с около 1,7 до 2 млн. барела. И тук обаче интерес ще представляват данните за бензиновите запаси, след като през миналата седмица Енергийната информационна администрация отчете изненадващ техен ръст с 1,2 млн. барела.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *