Предпразнична спекула с рейтинга

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Някой пак си надува цената

По нареждане на министъра на земеделието ветеринарно-санитарният контрол започва масирани проверки на цените на храните в търговската мрежа. Тази акция е обаче напълно безсмислена – твърди в анализа си Ясен Бояджиев:

Проверката бе обявена гръмко като „акция срещу спекулата с цените на хранителните стоки”. Налагала се точно сега, тъй като покрай празниците търговците „злоупотребявали” и „изкривявали” цените. Затова ветеринарите щели да проверяват и анализират какво, например, става с цената на литър мляко по цялата верига от кравата до магазина. Така щели да се „дисциплинират” търговците, за да „свалят” „високите” до „реалните” цени.

Вмирисаната министерска „стока“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какво ни пробутват този път?
Традиционното предколедно пазаруване действително е златно време за производители и търговци. Особено в кризисна година на крайно свито потребление като сегашната. Към края на годината и земеделският министър бе покосен от криза покрай реалната бременност и фалшивата диплома на директорката на фонд „Земеделие”. А може би и от друга криза, за която още не знаем. Затова и за него предколедната треска се оказа добре дошла – да се нареди на сергията и да се опита да ни пробута „стоката” си.
Няма как обаче да не забележим, че тази „стока” е доста застояла и даже вмирисана. Защото в икономиката, за разлика от политиката, понятието „спекула” отдавна е напълно неприложимо и безсмислено. На свободен и отворен към света пазар като българския всяка цена, на която се извършва сделка, е напълно „реална”. Колкото и „висока” да му изглежда на някой.
Менте до менте
За „злоупотреба” с цените може да става дума само при ликвидиращо конкуренцията, а с нея и самия свободен пазар, картелно споразумение. То обаче не се установява и доказва от ветеринарите, а от съвсем други органи и по съвсем друга процедура.
Държавата, слава богу, може само да защитава свободата на пазара, но не и да я ограничава. Тъй че сегашната акция е, първо, неправомерна и, второ, практически абсолютно безсмислена. Което е много добре известно и на земеделския министър.
Затова и „стоката” му, освен с изтекъл срок на годност, е и откровено менте. Имитация на дейност и загриженост за потребителя, която експлоатира ширещата се все още пазарна неосведоменост на голяма част от населението и естествената чувствителност на тема цени.
Всъщност, министърът ни пробутва евтин Пи Ар, с цел да поразсее натрупалите се над главата му облаци като „изкриви” и „надуе” собствената си цена.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отново безсмислен шум…
„Дисциплинирането“ невъзможно
Това съвсем не му е за първи път. Достатъчно е да си припомним как в подражание на вътрешния министър предприе акциите си срещу „дупетата” и срещу измислената соя в измисления от него стандарт „Стара планина”. Акции, които освен безсмислен шум оставиха и натрапчивото съмнение за намеса на пазара в полза на нечии интереси.
Едва ли може да се очаква, че някой ще „дисциплинира” земеделския министър и ще предприеме акция срещу откровената предпразнична спекула за повишаване на рейтинга. Защото, всъщност, неговото поведение добре се вписва в цялостния, хиперактивен на пропагандно-медийния фронт, стил на управление.

Ясен Бояджиев,Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *