Представят Индустриалната карта на България

Представят проект, който е стратегическа инициатива на JobTiger, и която цели да посрещне нарастващите нужди от мащабни решения за индустриалните предприятия и за работещите в тях от цялата страна. Индустриалната карта на България е продължение на проекта Информационни дни на кариерата в Тракия икономическа зона, който се проведе в началото на 2017 г. и надхвърли очакванията на всички участващи страни. Над 1000 души се срещнаха с работодателите, много намериха работа и решиха да се преместят в Пловдив. Националната инициатива Индустриални дни на кариерата стъпва на модела и опита от инициативата за Пловдив, но отваря врати за всички производствени предприятия от страната. Индустриалната карта обединява на едно място:  750 от най-големите производствени предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии и 51 висши учебни заведения и университети

Така всяка компания или инвеститор може да събере информация за кадрите и потенциалната квалификация в даден регион, а всеки търсещ работа може да намери своя бъдещ работодател според региона, който го интересува.
След успеха на срещите с работодатели от Тракия икономическа зона, участниците се убедиха, че при индустриалните професии търсенето на работа има своите специфики. Стандартните методи като обяви и реклами например, нямат същия ефект като личната среща. Обяснението идва и от това, че за по-нискоквалифицираните позиции CV-то не винаги е достатъчно за да избереш (или да си сигурен, че не си пропуснал) един наистина добър служител. Именно стотиците хора, които посетиха събитията в Ловеч, Сливен, Стамболийски, Монтана и Бяла Слатина по време на първия етап на инициативата, доказаха, че тези лични срещи са задължителен елемент от работата на отдел човешки ресурси. Срещите протичат под формата на кариерен форум, където след презентации на компаниите, всеки търсещ работа може да се срещне с представителите им, да разбере повече за компанията, какви отворени позиции има и да кандидатства на място.
Ангажираността на служителите е сред топ приоритетите във връзка с управлението на човешките ресурси в редица компании. Тя води до резултати като по-малко отсъствия от работа, задържане на служителите, повишена продуктивност, по-добро индивидуално и екипно представяне, качество на услугите, по-висока удовлетвореност, лоялност, увеличен пазарен дял, устойчив пазарен растеж, печалба.

Тизи дни директорът на JobTiger Светлозар Петров се срещна с председателя на Палатата  Цветан Симеонов. На срещата пак бе представена Индустриалната карта на България – стратегическа инициатива на JobTiger, целяща да посрещне нарастващите нужди от мащабни решения за осигуряване на персонал за индустриалните предприятия от цялата страна и за работещите в тях. На срещата председателят на БТПП сподели опита на Палатата със създаването на 29 Центъра за кариерно развитие и с разработването на модул за кариерно израстване на заети лица към yeб базираната Виртруална социална академия www.vsa.bcci.bg, създадени по проект на БТПП по ОП РЧР. Обсъдиха се въможности за бъдещо сътрудничество в тази област.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *