Предстои мисия на ЕК, ЕЦБ и МВФ в България

От 18 февруари у насзапочва мисия на Европейската комисия,Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Това съобщи за „Хоризонт” министърът на финансите Симеон Дянков.
Представителите на ЕК, Европейската централна банка и МВФ пристигат у нас по покана наСимеон Дянков.
Желанието на страната ни да бъде приета в чакалнята на Еврозоната ERM2 е било тема на разговор на приключилото вчера посещение на българския финансов министър в Германия и Люксембург. Той е поставил въпроса при срещите си с германския си колега Волфганг Шойбле и с Жан-Клод Юнкер, който е председател на групата страни, членуващи в групата.
„И двамата обещаха няколко неща. Едното и най-важното за мен е кандидатурата на България да се разглежда по нейните характеристики с нашите успехи, а да не се смесва с тежкото положение в Гърция, в Португалия и т. н., така че да се гледат само нашите успехи,“ обясни министърът.
По думите на Дянков, фактът, че страната ни е с най-малкия бюджетен дефицит в целия Европейския съюзе впечатлил Волфганг Шойбле и с Жан-Клод Юнкер.
Българският финансов министър е получил уверение, че в следващите няколко месеца ще бъде поканен, за да представи кандидатурата на България за приемане в чакалнята на Еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *